Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De ophef rond de openbare aanbesteding voor het plaatsen van cameratoezicht op het eiland is een wassen neus. Bovendien zal Curaçao bij het verbreken van het contract voor dit project te maken krijgen met een claim van 3 miljoen dollar. Dat heeft minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad bekendgemaakt.
De Justitieminister zegt versteld te staan van het feit dat dezelfde Statenleden die in juni vorig jaar - na de schietpartij op Hato - hebben aangegeven dat er cameratoezicht moet komen, nu degenen zijn die constant kritiek leveren op het uitblijven van een openbare aanbesteding. ,,Tijdens de Statenvergadering waarbij ik gesommeerd werd, werd er veel druk op mij als Justitieminister gelegd en gezegd dat ik ervoor moet zorgen dat er cameratoezicht komt op Curaçao. Dat geldt ook voor de Statenleden die nu zogenaamd tegen het uitvoeren van dit project zijn”, aldus Navarro. In dit kader is de minister vorig jaar begonnen met het opzetten van het cameratoezichtproject en heeft hierover tijdens zijn reis naar China met het bedrijf Inspur gesproken.
Navarro gaf gisteren aan dat het tekenen van het contract met het Chinese bedrijf Inspur voor het leveren van camera’s, geheel conform de comptabiliteit-landsverordening is gegaan. ,,Deze wet is tot op de voet gevolgd. Dezelfde wet die aangeeft dat er een openbare aanbesteding moet komen, biedt in een artikel de mogelijkheid dat de minister van Financiën in het belang van het land afwijkt van een openbare aanbesteding. Gezien de golf van criminaliteit waarmee we te kampen hebben - en daar is iedereen het over eens - is het veilig aan te nemen dat dit project in het belang van het land dient”, aldus Navarro die verder aangaf dat alle ministers - inclusief de ministers van Pueblo Soberano - hiermee hebben ingestemd.
De Justitieminister gaf aan dat het contract met Inspur getekend is en dat de containers nu naar Curaçao verscheept moeten worden. ,,Het gedoe omtrent het cameratoezicht is nu een gepasseerd station. De camera’s komen. Maar hierdoor moesten de containers wel naar een andere locatie, met als gevolg dat de uitvoering van het project ook de nodige vertraging heeft opgelopen.”
Als de Staten alsnog beslist dat de camera’s niet moeten komen, dan is het aan de regering om te beslissen of ze doorgaat met het project of niet. Maar, zo waarschuwde Navarro: ,,Indien dat gebeurt, betekent dat wel contractbreuk en dan lopen we het risico een claim van 3 miljoen dollar aan onze broek te krijgen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.