Van een onzer verslaggevers
Wilemstad - Het toerisme naar Curaçao is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat is de sterkste groei in het Caribisch gebied. Dat is gebleken uit een recente analyse van de Caribbean Tourism Organization (CTO). Minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling en toeristenbureau CTB (Curaçao Tourist Board) gaven gisteren uitleg over de ontwikkelingen in het toerisme. Tussen 2004 en 2014 is volgens de CTO-cijfers het aantal bezoekers aan Curaçao met 102,3 procent gestegen naar 453.270. Aruba groeide in dezelfde periode met 47,2 procent en de Dominicaanse Republiek met 49,3 procent. Landen die overigens veel meer bezoekers krijgen dan Curaçao.

Minister Stanley Palm en toeristenbureau CTB gaven uitleg over de ontwikkelingen in het toerisme. FOTO Jeu Olimpio

De economische impact van het toerisme voor de Curaçaose economie was volgens minister Palm vorig jaar 763,5 miljoen gulden. Daarmee is het toerisme een belangrijke pilaar voor de economie. Palm gaf ook informatie over het nieuwe masterplan 2015-2020, dat binnenkort aan de ministerraad zal worden aangeboden. Andere cijfers van de CTB tonen aan dat iets meer dan de helft van de toeristen voor het eerst op Curaçao kwam en de grootste groep is tussen 25 en 44 jaar oud. Jongeren komen relatief minder vaak naar het eiland.

CTB-directeur Hugo Clarinda legde uit dat de maandelijkse cijfers van het toeristenbureau grotendeels afkomstig zijn van de immigratieformulieren die toeristen bij aankomst moeten invullen en bij vertrek weer inleveren. Daarop staat veel informatie over wie er naar Curaçao komt. Er wordt gewerkt aan een online versie van de formulieren, die vooraf kan worden ingevuld, waardoor de wachttijd bij aankomst verkort kan worden.
De inkomsten uit de belasting die toeristen betalen voor hun verblijf (‘room tax’) stegen in 2014 van 9,8 miljoen naar 12,1 miljoen gulden. Er wordt gewerkt aan wetgeving die registratie van toeristische accommodatie verplicht stelt, zodat ook alle appartementen belasting gaan afdragen. De CTB benadrukt dat de opbrengst van de room tax wordt gebruikt voor promotie van Curaçao. Ook stond Clarinda stil bij de ontwikkeling van het product Curaçao door onder andere aandacht te besteden aan de kwaliteit van duikscholen, onderhoud van terreinen en de upgrading van faciliteiten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.