Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij een mondibrand bij de Dam Pretu in St. Joris is een gebied van circa 1,5 vierkante kilometer verbrand. Dat heeft Eric Martina, de piketofficier van de brandweer tegenover deze krant verklaard. De brand woedde gisteren in een gebied van tussen de 2 en 3 km², zo schat Martina. De rook was tot in de verre omtrek te zien en te ruiken.

Omstreeks 13.00 uur ontving de brandweer van de mensen van een nabijgelegen plantage bij Dam Pretu een waarschuwing, dat er daar een brand was. Na die melding was de brandweer binnen een kwartier ter plekke. In het gebied zijn heel veel grote manzaliñabomen. ,,Door de stevige kuaresmawind en de droogte, kon de brand zich snel verspreiden. Op het terrein was er ook veel droog gras en dat heeft ook ertoe bijgedragen dat de vlammen snel verspreidden”, aldus Martina. Het getroffen gebied bevindt zich ten zuidoosten van de aloëplantage.
In totaal zijn er vijf brandspuitwagens ingezet om de brand te blussen. Voordat de brandweer met het bluswerk kon beginnen moesten delen van het terrein eerst met een loader (voorlader) platgewalst worden. ,,Het was voor de brandweer eerst moeilijk om dicht bij de brand te komen. Met een loader zijn er stukken in de mondi weggehaald zodat de brand zich niet verder kon verspreiden.” De brandweerlieden waren tot 20.00 uur gisteravond bezig met blussen. Woordvoerder Edmiro Anita verklaarde tegenover deze krant dat één van de brandweerwagens aan de onderkant wat schade opliep. Dat gebeurde omdat het gras onder de wagen vlam vatte.
Door de na smeulende brandjes en het droge gras kan er gemakkelijk weer brand in de mondi uitbreken, zo legde Martina uit. ,,De stevige kuaresmawind zorgt ervoor dat het vuur snel op laait. Daardoor kan er rookontwikkeling ontstaan die tot vandaag nog voor overlast kan zorgen”, aldus de officier. Nader onderzoek door de politie moet nog uitwijzen waardoor de brand is ontstaan.
Michelle Da Costa Gomez van de natuurorganisatie Curaçao Footprint Foundation, verklaarde tegenover deze krant dat de brand in een groene strook in een omgeving met veel bebouwing woedde. ,,De groene strook waar de brand woedde wordt in de ecologie een ‘stepping stone zone’ genoemd. Vogels vliegen daar naartoe om uit te rusten, wat te eten, ze overnachten daar ook”, zo legt Da Costa Gomez uit. Onderzoek zal volgens Da Costa Gomez moeten uitwijzen wat de effecten van de brand op de natuur in het gebied zijn.

 

Foto Frido Lovert


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.