Verdedigingsoefening naar aanleiding van ‘bedreiging nationale veiligheid’ uit VS.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - President Nicolás Maduro van buurland Venezuela heeft de bevolking opgeroepen vandaag mee te doen aan een grote defensieve oefening. Het is niet duidelijk of er ook in de lucht geoefend wordt. In dat geval zal het oefenterrein ook het gebied rond de eilanden - en dus ook Curaçao - omvatten. Bij Defensie op Curaçao is bekend dat Venezuela een oefening houdt, maar worden er voor zover bekend geen speciale maatregelen genomen.
Aanleiding voor de Venezolaanse oefening vandaag is de ‘bedreiging van de nationale veiligheid’ uit de Verenigde Staten (VS). ,,We moeten voorbereid zijn”, zei Maduro deze week in de Nationale Assemblee. President Maduro kreeg woensdag speciale bevoegdheden van het parlement om op te kunnen treden tegen bedreigingen uit de VS. ,, Venezuela zal nooit een Libië of Irak worden. Venezuela is Venezuela, een land van vrede”, zei hij. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde deze week nieuwe sancties aan tegen Venezuela, omdat het land een ‘grote bedreiging’ vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Sommige analisten zagen daarin een voorbode voor militaire agressie tegen het grootste buurland van het Koninkrijk, zoals minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het land noemde.
Bij de oefening vandaag ligt het accent op verdediging, zei Maduro. Naast het leger zal ook de Nationale Bolivariaanse Militie een grote rol spelen. Die militie, die na de coup van 2002 werd opgericht, bestaat uit burgers die een militaire training krijgen. Volgens de president vormt zijn land geen enkele bedreiging voor welk land dan ook, maar moet het zich kunnen verdedigen tegen bedreigingen van buiten, zoals couppogingen die volgens hem regelmatig worden voorbereid. Onlangs werden nog elf mensen gearresteerd die een staatsgreep zouden voorbereiden. Ook burgemeester Antonio Ledezma van Caracas werd opgepakt.
Maduro kondigde vorige maand aan dat zijn land het defensiegebied had uitgebreid tot aan Sint Maarten. De Curaçaose regering heeft via Den Haag om opheldering gevraagd, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Wel zei minister Koenders in een recente brief aan de Tweede Kamer dat de relaties met Venezuela goed zijn. Daarbij constateerde hij ook dat er veel problemen zijn in het buurland.
Het Nederlands Dagblad schreef donderdag onder de kop ‘Mariniers op Aruba staan op scherp’ dat er tweehonderd militairen (die er altijd zijn, red.) klaarstaan om in te grijpen als de onrust in Venezuela daar aanleiding toe geeft. ,,Ze kunnen worden ingezet om à la minute Nederlanders uit Venezuela weg te halen.” De krant citeerde de hoogste militaire baas van de Koninklijke Marine, luitenant-generaal Rob Verkerk, die in het marineblad Alle Hens schreef: ,,Op slechts 25 kilometer van Aruba kampt Venezuela met een politiek instabiele situatie en gaan geruchten rond over een mogelijke staatsgreep.” Verkerk had het in zijn column verder over het toenemende belang van Defensie voor Nederland in een onrustige wereld.

ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).