Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is aan de Stichting Exploitatie Sportterreinen (SES), die de sportfaciliteiten in erfpacht heeft, om te besluiten of zij er wel of niet mee akkoord gaat dat door toedoen van anderen sportzaal Niels Liberia op slot wordt gedaan en jongeren niet kunnen sporten, aldus premier Asjes tijdens zijn persconferentie.


Premier Asjes reageerde daarmee gisteren op het nieuws tijdens de persconferentie dat het bestuur van Sedreko, in de persoon van Lilo Sulvaran, wederom de sportfaciliteit bij het stadion Odulio Willems had afgesloten. Dit gebeurde nadat de premier gisterochtend een eerder aangebracht slot bij het sportcomplex in zijn aanwezigheid doormidden liet zagen. In een interview bij Radio Direct zei Sedreko-voorzitter Cijntje dat de zaal op slot moest vanwege kapotte tegels, maar een verslaggever van de radio die ter plaatse was constateerde dat er niets mis mee was.
Het besluit om het slot gisterochtend door te zagen was na beraad met de SES genomen, zo legde premier Asjes uit. De SES had aangegeven het onacceptabel te vinden dat de faciliteit op slot was gedaan, aldus de minister-president. De stichting zou ook aan de premier hebben gezegd dat, indien er verzet kwam op het openbreken van het slot, hij dan met hen in contact moest komen. De premier verklaarde volgens de geldende regels te hebben gehandeld.
Bestuurslid Lilo Sulvaran verklaarde gisteravond bij TeleCuraçao dat er sprake was van een politieke show. Sedreko had vóórdat Asjes bij de sportzaal arriveerde met de SES een akkoord bereikt, zo zei hij. Volgens het bestuurslid heeft de premier geen verstand van sport en moet hij daar ver vandaan blijven. Maar Asjes is niet van plan op te geven, zo bleek tijdens de persconferentie.
,,Ik daag iedereen uit om mij voor het gerecht te brengen en op te laten sluiten voor het feit dat ik de sportfaciliteit heb vrijgegeven”, zo zei de premier. (Asjes doelde daarbij op het open laten breken van het slot, red.). De premier zei ook dat de regering niet de sleutels of de autoriteit heeft, om de toegang te forceren, de SES heeft die wel. Indien nodig zal de premier doorgaan met het doorzagen van sloten totdat er geen slot meer te vinden is op Curaçao, zo zei de minister-president.
Sportstichting Sedreko ligt al geruime tijd met de regering in de clinch nadat de subsidie begin dit jaar werd ingetrokken. Dit vloeide voort uit de oprichting van een nieuwe sportstichting, Fundashon Desaroyo Deportivo di Kòrsou (FDDK), waarin zowel Sedreko als Fundashon Fasilidatnan Deportivo di Kòrsou (FFDK) moet worden opgenomen. De FFDK is daartoe bereid maar wil wel dat de schulden die de stichting heeft, worden verrekend met de waarde van zijn eigendommen. Gisteren zei de premier bereid te zijn om deze kwestie aan de rechter voor te leggen.
Onlangs werd bekendgemaakt dat Aqualectra de bestuursleden van Sedreko hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de openstaande schuld bij de overheids-nv.
Parlementariër Armin Konket van oppositiepartij PAR stelde in een schriftelijke verklaring dat de premier met zijn recente optreden bij het sportcomplex, de wet van de jungle toepast. ,,Het kabinet Asjes kan niet brute kracht gebruiken om zijn wil op te leggen”, zo schrijft Konket. ,,Het is onterecht dat het wordt toegestaan dat Aqualectra beslag legt op de salarissen en huizen van bestuursleden van Sedreko en de FFDK, vanwege de schulden voor water en stroom die gebruikt werden voor het beoefenen van sport”, zo oordeelt Konket.

slotstadion


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.