Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is voor Nederlandse jongeren steeds normaler om partydrugs te gebruiken als ze uitgaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Trimbos-instituut. En dat werkt door op Curaçao: Maarten de Jong van Wereldstage laat weten dat het gebruik van partydrugs onder stagiairs ‘steeds meer voorkomt’.
,,Omdat het in Nederland ‘common practice’ is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan zien we dat hier terug”, aldus de directeur. Halverwege vorig jaar werd hij benaderd door het Openbaar Ministerie (OM), zij kwamen erachter dat er door de Nederlandse studenten volop partydrugs worden gebruikt. Dit fenomeenonderzoek naar partydrugs is ondertussen afgerond, maar de resultaten hiervan wil het OM niet bekendmaken.
Het Trimbos-instituut concludeerde eerder dat de pillen die Nederlandse 16 tot 24-jarigen gebruiken zwaarder zijn en vaker worden geslikt, waardoor risico’s groter worden. Zestig procent van de jongeren die regelmatig in een discotheek te vinden zijn, gebruikt xtc. Ook speed, cannabis, GHB en cocaïne zijn populaire uitgaansdrugs in Nederland.
De Jong rekent deze laatste niet tot partydrugs, maar tot harddrugs. Het bureau is dan ook erg strikt bij cocaïnegebruik. Zo worden jongeren die coke gebruiken in hun accommodatie het huis uitgezet en worden het thuisfront en de school ingelicht over het drugsgebruik. De directeur: ,,Dit is een eng circuit. Het trekt dealers aan en als deze jongelui eenmaal aan de haak hebben, laten ze hen niet meer met rust. Wij willen deze dealers niet in de buurt hebben.” Volgens hem worden de partydrugs in een ander circuit verkregen.
Dat betekent niet dat Wereldstage niet waarschuwt voor de partydrugs; De Jong: ,,Ook daar zitten vervelende gevolgen aan.” Bij de introductie van het bureau wordt gebruik dan ook ontraden. Zij benadrukken dan eveneens dat als stagiairs partydrugs gebruiken, ze ‘goed moeten opletten wat ze doen’.
Als redenen om pillen te slikken tijdens het uitgaan, geven jongeren volgens Trimbos aan dat het een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen. Ook zeggen ze dat de drempel om deze middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).