Openbaar Ministerie: Geen commentaar
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een vierde persoon aangehouden in de zaak Maximus, waarin wordt gezocht naar de intellectuele daders van de moord op politicus Helmin Wiels. De vrouw A.W., geboren in 1986, is gisteren om 8.15 uur aangehouden als verdachte. De hulpofficier van justitie heeft gisteren bevolen om de vrouw in verzekering te stellen; deze inverzekeringstelling kan maximaal 48 uur duren.
De aanhouding vond plaats door het onderzoeksteam ‘Maximus’ op een adres op de Weg naar Fuik. Het Openbaar Ministerie (OM) onthoudt zich van verdere uitleg over de arrestatie. Zo is er niet bekend waarvan de vrouw van verdacht wordt en om wie het gaat.
Het OM laat weten dat ‘nu er nog andere onderzoekshandelingen plaatsvinden, op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan’. Woordvoerder van het OM Norman Serphos legt uit dat het ‘ongebruikelijk’ zou zijn als er wel iets zou worden gezegd als er een onderzoeksbelang is.
A.W. is de vierde persoon die wordt verdacht in de zaak Maximus. De eerste aanhouding in de zaak Maximus was die van 8 juli 2014 van de 36-jarige Curaçaoënaar M.L.L.. Hij wordt verdacht van (poging tot) afpersing, c.q. het voorbereiden van afpersing van de opdrachtgevers van de moord op Wiels. Deze feiten zijn te plaatsen rond de financiële afwikkeling tussen de uitvoerders en de intellectuele daders van de moord.
Daarna volgden de arrestaties van eerst oud-minister George Jamaloodin op 24 juli en later op 29 juli ook van loterijbaas Robbie dos Santos. Hoewel zij alle drie op vrije voeten zijn gesteld, blijven ze volgens het OM verdachten in de zaak. Met de aanhouding van A.W. is er nu een vierde verdachte in de zaak Maximus.
Maximus concentreert zich op de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013, maar is nauw verweven met Magnus. In de zaak Magnus heeft een al een veroordeling plaatsgevonden. Burney ‘Nini’ Fonseca werd op vrije voeten gesteld in de zaak Magnus, maar tijdens de behandeling van de zaak liet officier van justitie Gert Rip weten dat hij ‘een belangrijke rol speelt in Maximus’. Hij werd aangeduid als bemiddelaar tussen de opdrachtgever en de uitvoerders van de moord. Desondanks is hij nog niet officieel aangewezen als verdachte in de zaak Maximus.
Onlangs werd bekend dat hoofdofficier van justitie Heiko de Jong een bedrag uitlooft voor de gouden tip die leidt naar het antwoord op de vraag waar het geld is gebleven waarmee is betaald voor de moord op politicus Helmin Wiels. De hoogte van de beloning zal in totaal vijftig procent zijn van het daadwerkelijk op grond van de tip(s) in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat dit bedrag in verband met de moord is betaald of ontvangen.
Op 5 mei 2013 werd politicus Helmin Wiels bij de pier te Marie Pampoen doodgeschoten. Datzelfde jaar werden Elvis Kuwas, alias Monster, Luigi ‘Pretu’ Florentina, Burney ‘Nini’ Fonseca, D’Angelo Damascus en Carlos Pieter als de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord aangehouden. Pretu pleegde in september 2013 zelfmoord en in augustus werd Fonseca tijdelijk en voorwaardelijk op vrije voeten gesteld. Kuwas werd op 29 augustus tot een levenslange celstraf veroordeeld en Damascus en Pieter zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de PS-voorman.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.