Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De ruzie binnen de PNP is zo hoog opgelopen dat het partijbestuur een radiostilte heeft afgekondigd.

Intussen is meer duidelijk geworden over de grieven van partijleider Humphrey Davelaar, tevens Statenlid, tegen ‘zijn’ minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Hij zou te veel aan zichzelf denken: ,,Het ego mag niet belangrijker zijn dan het belang van de bevolking”, zei Davelaar gisteravond, ondanks de door het bestuur afgekondigde mediastilte, in zijn radioprogramma op <I>Fiesta FM<I>. Daarin zei hij ook niet van zijn koers af te zullen wijken en zijn eigen verantwoordelijkheid te kennen.
Balborda op zijn beurt zegt tegenover het <I>Antilliaans Dagblad<I> te wachten op antwoord van het partijbestuur, dat een dag eerder via de media bij monde van vicevoorzitter Kenneth Martis verklaarde achter de minister te staan. ,,Mijn ontslagbrief ligt al klaar en mijn kantoor is opgeruimd. Dus als het moet, ben ik weg”, zei Balborda gisteravond tegenover deze krant.
Een paar uur daarvoor stuurde hij het PNP-bestuur een brief met het verzoek hem zo spoedig mogelijk te laten weten welke stappen hij moet nemen. Daarin ook een uiteenzetting van wat er de afgelopen periode allemaal is voorgevallen tussen hem en Davelaar. Tijdens een begin van een ‘dieptegesprek’ werd het Balborda duidelijk dat volgens Davelaar bepaalde partijfinanciers kennelijk niet happy zijn met de in hun ogen te beperkte aandacht van de enige PNP-minister voor hun projecten.
In een mail heeft Davelaar dinsdagavond laten weten dat Balborda gisteren tussen de middag zijn ontslag moest indienen en dat het anders zou aankomen op een motie van wantrouwen in de Staten. ,,Ik heb de partijleider eerder al laten weten dat het voor mij ‘no big deal’ is. Ik hoef niet per se minister te blijven. Ik beschouw mezelf als een professional die elders aan de slag kan.” Balborda heeft voor zichzelf een deadline gesteld waarbinnen hij iets van het partijbestuur wil vernemen, maar zegt niet wanneer die verstrijkt.
,,Er gebeurt nu zoveel, dat ik deze beslissing heb moeten nemen”, zegt voorzitter Marelva Jansen-Liberia tegen deze krant over het afkondigen van de mediastilte. Nadat Davelaar, het enige Statenlid van PNP, begin deze week minister Balborda de wacht aanzegde, is de groene partij in een chaos terechtgekomen waarin twee kampen lijken te zijn ontstaan. Voorzitter Jansen-Liberia wil de statuten van de partij volgen: ,,Er moet rust in de tent komen. We zijn aan het onderhandelen over het bijeenroepen van een ledenvergadering. Daar moet beslist worden over wat er moet gebeuren.” Haar eigen mening en die van andere bestuursleden doet nu niet ter zake, vindt ze. Wanneer de ledenvergadering zal plaatsvinden is nog niet bekend: ,,Maar zeker binnen enkele dagen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.