Willemstad - Marcel Dennert (54) wordt de nieuwe directeur van Stichting Monumentenzorg.

Dat heeft Marcel van der Plank, de bestuursvoorzitter van de stichting, tegenover het Antilliaans Dagblad bevestigd. Dennert zal George Schmit vervangen die begin november, na 17 trouwe dienstjaren, afscheid neemt van Stichting Monumentenzorg.
In oktober 2014 maakte de stichting bekend op zoek te zijn naar een nieuwe directeur. Balance Recruitment werd door het bestuur aangetrokken om het nieuwe ‘boegbeeld’ te vinden. Met Dennert - die geen onbekende is in de sector - lijkt dat te zijn gelukt. De nieuwe directeur van Stichting Monumentenzorg is sinds 1989 als consultant werkzaam op Curaçao en sinds 2008 bij IMD Consultancy dat zich voornamelijk bezig houdt met project- en bouwmanagement. Sinds 2012 is hij directeur van Stadsherstel Willemstad. ,,We kijken met veel vertrouwen uit naar de samenwerking met de heer Dennert en zijn ervan overtuigd dat hij over de beste kwaliteiten voor deze functie beschikt”, zo laat Van der Plank in een reactie weten.
Voor Dennert, die op Curaçao is geboren en getogen, is het een eer te mogen werken voor Stichting Monumentenzorg die vorig jaar het 60-jarig bestaan vierde. Tegelijkertijd geeft hij aan dat zal blijken dat dit één van de grootste uitdagingen is in zijn carrière. ,,Om het in zeiltermen uit te drukken: we varen momenteel tegen de wind en stroom in. Het imago dat de zorg voor de monumenten op Curaçao een speeltje is van de ‘happy few’ zal voor eens en voor altijd doorbroken moeten worden. Dat een Wereld Erfgoed-status iets is waar je als burger trots op kan zijn en dat van aanzienlijke economische waarde is voor ons eiland, dient zeer spoedig geïntegreerd te worden in het overheidsbeleid. De overheid speelt nog steeds een heel erg bepalende en voorbeeld gevende rol in deze gemeenschap. Zij mogen hierin dan ook daadwerkelijk het voortouw nemen. Wij moeten durven te pleiten en ook werken aan de verbetering van wat we reeds hebben. Met name onze binnenstad dus. Onderhoud - in de brede zin des woords - is iets waar we nog erg weinig mee doen. We hebben die fase klaarblijkelijk nog niet bereikt.”
Dennert pleit er daarom voor om in de komende 10 tot 15 jaar een concentratiebeleid (stimuleer gebruik binnenstad en het onderhoud) in te zetten, waarbij hij eveneens aangeeft dat dit de basis is voor het duurzame economisch succes van Curaçao.
Stichting Monumentenzorg Curaçao richt zich voornamelijk op het aankopen, restaureren en beheren van onderdelen van het gebouwde culturele eigendom van Curaçao om deze zodoende voor toekomstige generaties bewaard te houden.
De middelen die worden ingezet voor restauratiewerkzaamheden zijn afkomstig van de gelden die voortvloeien uit de exploitatie van reeds herstelde panden, leningen van banken, incidentele subsidies van de Curaçaose overheid en projectfinanciering vanuit Nederland.
Dennert zal per mei/juni als directeur aan de slag gaan. ,,De juiste datum is nog afhankelijk van de afronding van een aantal werkzaamheden waar de heer Dennert mee bezig is”, aldus Van der Plank.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.