De zitting van de Hato-zaak zal morgen en woensdag niet in het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein in Punda plaatsvinden, maar in het K-Center in Brievengat.
Dat heeft persrechter Sigmar Carmelia van het Gerechtshof desgevraagd laten weten. De rechtszaak behandelt de afrekening tussen twee rivaliserende bendes in juli dit jaar, waarbij zeven omstanders voor de aankomsthal op luchthaven Hato ook gewond raakten. Omdat de zitting morgen en woensdag extra veiligheidsmaatregelen kent, is besloten de zitting te verplaatsen naar het K-Center.
,, Er is voor deze alternatieve locatie gekozen, gelet op de veiligheidsmaatregelen. Het zou anders onmogelijk zijn geweest om gedurende die twee dagen de andere zittingen te houden. Dit zou dan betekenen dat de behandeling van die twee zaken een grote belasting teweeg zou brengen en andere rechtspleging in de weg zou zitten”, aldus Carmelia.
Het K-Center in Brievengat zal worden ingericht als rechtszaal en behoudt het openbare karakter. Zo is er plek voor 75 mensen op de publieke tribune. Zij moeten zich anderhalf uur van tevoren in de ochtend melden en mogen alleen een identiteitsbewijs en sleutels bij zich hebben. ,,Het openbaar karakter van de behandeling moet worden gewaarborgd”, stelt de persrechter.
Het is zeer uitzonderlijk dat een strafzaak buiten het Stadhuis wordt gehouden. Voor de zaak Magnus is vooraf ook bekeken of een andere locatie voor handen was, maar het Hof bepaalde toen dat de zitting gewoon plaats kon hebben op de normale locatie.
Drie verdachten staan morgen en woensdag terecht. Adrian ‘Venenu’ Martha, Judrin Martis en Raily Bart - leden van de gang No Limit Soldiers (NLS) - zouden op 15 juli vorig jaar het vuur hebben geopend op Buena Vista City-leden Jais Juliana en Shantley Arnhem, die daarbij omkwamen.
Twee van de vijf verdachten van de schietpartij - Givency Maria en Renaldo Martina - hebben spijt betuigd en belastende verklaringen over de andere verdachten afgelegd. Het duo is uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst. Het drietal dat morgen en woensdag terechtstaat, verklaarden tijdens de pro-formazitting niets met de schietpartij te maken te hebben.
De afrekening heeft volgens officier van justitie Gert Rip te maken met een ruzie tussen de bendes over veertig kilo cocaïne. Alle vijf worden verdacht van het medeplegen van moord c.q. doodslag van Juliana en Arnhem en van poging tot doodslag van zeven omstanders en politieambtenaren Suarez en Balentina en van vernieling op Hato. Martis wordt ook verdacht van poging tot doodslag van de man Eugenia, die op de luchthaven achter de verdachten aanreed.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.