De belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao Venex heeft de willekeurige en gewelddadige aanhouding van burgemeester Antonio Ledezma van Caracas veroordeeld.
Dat laat de vereniging in een schriftelijke verklaring weten. ,,De aanhouding staat niet op zichzelf”, zo stelt Venex. ,,Een jaar geleden werd Leopoldo López, ex-burgemeester van Chacao en oppositieleider gearresteerd. Ook de burgervaders Enzo Escarano en Daniel Ceballos en tientallen studenten, ondernemers, advocaten en zelfs twitteraars werden aangehouden.”
Venex schrijft ook over het argument van president Nicolás Maduro, om de aanhouding van Ledezma te rechtvaardigen. ,,Maduro baseerde zich op een publicatie in de krant ‘El Nacional’ waarin gesproken werd over een nationaal akkoord voor een overgang”, aldus Venex. In deze publicatie stellen Ledezma, Maria Corina Machado en Leopoldo López een plan voor betreffende het herstel van de democratische instituties, nadat de president zich eventueel uit zijn ambt terugtrekt.
De jacht op de oppositieleiders is volgens Venex alleen maar bedoeld om de groeiende protesten het zwijgen op te leggen. ,,Deze protesten zijn gericht tegen de snelheid waarmee de kwaliteit van leven van de Venezolanen achteruit gaat. In de veroordelingen van pogingen om een staatgreep te plegen, heeft de Venezolaanse regering een manier gevonden om de nationale oppositie buitenspel te zetten”, aldus Venex. De vereniging verwerpt het feit dat justitie voor politieke doeleinden wordt ingeschakeld en roept opinieleiders op om hun stem te verheffen en op te komen voor de democratie en de mensenrechten in de regio.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.