Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Chinese Club organiseert vandaag in de sporthal van de International School een evenement voor de op Curaçao woonachtige Chinezen om samen het Chinese Nieuwjaar vieren. De jaarwisseling van het Jaar van het Paard in het Jaar van het Geit gebeurde in China om 0.00 uur van woensdag op donderdag.

Bij de viering op Curaçao zijn ook premier Ivar Asjes, de Chinese consul-general Qiman Chen, de medewerkers van het consulaat, diverse ministers en het voltallige bestuur van de China Dutch Caribbean Friendship Foundation aanwezig.

Tijdens het evenement zal de voorzitter van de Chinese Four Villages Neighbours Club, Yong, een donatie overhandigen aan Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) en de Prins Bernhard School. Tevens zullen de kinderen/leerlingen van de lokale Chinese school Chinese zang en dans opvoeren. De Chinese Club wil de integratie van de Chinese bevolking in de lokale samenleving stimuleren. Daarom zal ook Grupo Folkloriko ‘Dushi Kòrsou’ optreden met wals, baile seú en tumba.

Het is, laat de organisatie weten, de bedoeling om de integratie verder uit te bouwen door meer en meer in de buurt samen te gaan werken met de lokale bevolking. Chinezen vieren gedurende 15 dagen de overgang van het Jaar van het Paard naar het Jaar van de Geit. Volgens het bijgeloof van de Chinezen rust op het Jaar van de Geit rust en vrede, maar een kind te wereld zetten vermijd je beter.

Op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese maankalender vieren Chinezen al meer dan vierduizend jaar lang Nieuwjaar. In 2015 valt deze dag op 19 februari. Vorig jaar begon de Chinese overheid met het ontkrachten van de mythe van de geit. De dieren zouden volgens een oud gezegde geboren zijn voor het ongeluk. Reden genoeg voor koppels met een kinderwens om massaal te voorkomen dat hun baby in het Jaar van de Geit geboren zou worden. De staatsmedia zagen zich daarom genoodzaakt tot positieve berichtgeving. Zo werden op televisie succesvolle Chinezen belicht, die de vooroordelen wisten te overstijgen. De huidige premier Li Keqiang is er één van.

De viering van het Chineese Nieuwjaar vindt plaats in de sporthal van de International School van 21.00 uur tot 23.00 uur.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.