Van een onze verslaggevers
Philipsburg - Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen eigenaar Jaap van den Heuvel van nachtclub Bada Bing. Het geruchtmakende Orca-proces tegen Van den heuvel en ex-Statenlid Patrick Illidge draait in eerste instantie om omkoping, maar ook vrouwenhandel acht het OM bewezen. Tegen Illidge eiste Justitie dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, plus twee jaar proeftijd.
Volgens de aanklager heeft Illidge een bedrag van 150.000 dollar van de Bada Bing-eigenaar aangenomen tussen maart 2011 en oktober 2012. In ruil daarvoor zou het parlementslid zijn invloed aanwenden om vergunningen voor de nachtclub aan te laten passen bij het ministerie van Economische Zaken. Van den Heuvel wilde langere openingstijden en meer exotische danseressen laten optreden. Bovendien zouden de werkvergunningen voor de buitenlandse werkneemsters worden verlengd en wilde de eigenaar het officiële adres van zijn bedrijf veranderen.
Het meest bekende bewijsstuk in de zaak is een videopname uit september 2012 van Illidge die ogenschijnlijk een stapel bankbiljetten aanneemt van Van den Heuvel. Zij bespreken in die opname de vergunningen voor de zaak. De video werd openbaar gemaakt door de krant The Daily Herald en in Nederland door De Telegraaf. Een betere illustratie van omkoping is nauwelijks denkbaar, zei officier van Justitie Gonda van der Wulp: ,,We horen de namen van ministers en ambtenaren die kunnen worden benaderd of wat zij al hebben gedaan en we zien geld overhandigen. Illidge is degene die alles kan regelen.”
Van den Heuvel zat volgens het OM in de problemen met vergunningen voor zijn bordeel en wilde zo politieke invloed kopen. De opname zou zijn gemaakt als ‘verzekeringspolis’. De nachtclubeigenaar vond het tijdens zijn verhoren een simpel verzoek om een verhuizing te regelen. Illidge bekende te hebben geholpen, maar dergelijke verzoeken kwamen vaak omdat de overheid slecht functioneerde.
Volgens beide verdachten ging het in de video om een terugbetaling van een lening. Dat vond het OM hoogst onwaarschijnlijk, gezien het uitgavenpatroon van Van den Heuvel op rekening van zijn bedrijf. Hij was volgens justitie schuldig aan witwassen en belastingontduiking. Andere tenlasteleggingen tegen hem waren lidmaatschap van een criminele organisatie en vrouwenhandel. Ilidge werd ook beschuldigd van illegaal wapenbezit.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.