Willemstad - Oppositiepartij MFK wil een centrale commissievergadering over het storten van afval in zee bij Shut en het beleid van de betrokken minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de bewindsman van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

 

In de aanvraag voor de vergadering schrijft de oppositiepartij dat het erop lijkt dat het storten van vervuild water in zee met de dag een groter probleem wordt, in plaats van dat de bevolking de zekerheid krijgt dat de bewindslieden er een oplossing voor hebben. De oppositiepartij herinnert eraan dat het in 2014 eindelijk duidelijk werd dat er zo snel mogelijk een oplossing moest komen voor het probleem van het lozen van afvalwater in zee bij Shut.

Het lozen tast het onderwaterleven aan, terwijl het ook een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, aldus de MFK. Eind 2014 vroeg het ministerie van GMN aan Curaçao Airport Partners (CAP), beheerder van het terrein bij Shut, om tot sluiting over te gaan en het storten van afval te verbieden, zo schrijft de oppositiepartij.

,,Toen CAP aankondigde dit te zullen doen, werd het duidelijk dat de overheid met de drie zuiveringsinstallaties die zij heeft, niet over voldoende capaciteit beschikt om het afval te verwerken dat met vrachtwagens bij Shut wordt gestort.”

De MFK stelt dat de partij verrast was door een publicatie deze maand in een ochtendkrant waaruit afgeleid kon worden, dat er nog steeds geen oplossing is voor het probleem bij Shut. ,,Minister Balborda heeft zelfs verklaard dat hij niets weet over het wederom sluiten van Shut. Verklaringen van minister Whiteman in hetzelfde artikel hebben ook niet de twijfels weggenomen over een inefficiënte coördinatie tussen de twee verantwoordelijke ministeries.”

De oppositiepartij wil dat voor de vergadering, afgezien van verantwoordelijke ministers, ook de ambtenaren die belast zijn met de leiding over de zuiveringsinstallaties worden uitgenodigd. De MFK wil ook dat de organisatie ‘Verenigde Vacuümtruckers en Chauffeurs wordt uitgenodigd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.