Willemstad - Het World Trade Center Curaçao nv (WTC) van de Venezolaanse zakenman Vittorio de Stefano blijkt op grote schaal en langdurig te hebben geknoeid met de meters voor stroom- en waterverbruik.
Het is het Antilliaans Dagblad na intensieve inspanningen gelukt om stukken in handen te krijgen waaruit blijkt dat nutsbedrijf Aqualectra in totaal bijna 10,3 miljoen gulden wegens ‘ongeregistreerd verbruik’ vordert van het WTC. Aqualectra is nu een spoedeisende bodemzaak begonnen tegen het WTC te Piscaderabaai.
Intussen heeft het zwaar gedupeerde energiebedrijf beslag gelegd onder diverse huurders van het handels- en congrescentrum, waaronder het Land Curaçao (Domeinbeheer en het ministerie van Verkeer), Dos Mundos, Horex ofwel The Trader Party Service, MCB Bank, Flamingo Broadcasting ofwel CBA Television, CPost en Vertice International.
Aqualectra heeft er naar eigen zeggen belang bij om haar vordering van het astronomische bedrag op het WTC zeker te stellen, met name nu het WTC zelf heeft aangegeven ‘dat het WTC heel hoge schulden heeft bij diverse crediteuren’. En ondanks erkenning intussen - eind vorig jaar - door het WTC van een deel van de vordering, namelijk bijna 3,5 miljoen, is elke betaling uitgebleven.
Het WTC geeft dus (deels) toe. Dat ging niet zomaar. Al in juli 2013 kwam Aqualectra er tijdens een inspectie achter dat de zegels die bij plaatsing van de meter door Aqualectra aan zijn gebracht los waren en ook dat de zogeheten stroomspoelen dicht waren gemaakt. Hierdoor wordt het stroomverbruik (bewust) niet correct geregistreerd.
Hierop is in augustus 2013 een nieuwe meter geplaatst. Maar al in november 2013 bleken de zegels opnieuw los te zijn ‘hetgeen betekende dat er hoogstwaarschijnlijk weer met de meter is gemanipuleerd’, aldus de stukken in bezit van deze krant, in verband met het verzoek om een spoedeisende bodemprocedure.
Het WTC heeft nog tegengeworpen dat de generatoren extra waren ingezet, maar er blijkt niet dat er een toename was van het dieselverbruik wegens de uitbreiding van de gebouwen op het WTC-terrein met het Clarion Hotel (de elektra-installatie van het hotel is trouwens nooit gekeurd en mag niet op het net worden aangesloten, wat wel is gedaan met een kabel tussen beide gebouwen). Het bleek verder om vier generatoren te gaan bij het hotel en niet bij het WTC, dat zelf dus niet via generatoren van elektra werd voorzien.
Aqualectra heeft bovendien in 2014 aanvullende metingen verricht op het verbruik in kilowattuur (kWh) bij WTC en die zijn in lijn met het verbruik na juli 2013. De resultaten laten duidelijk zien dat het jaarverbruik van WTC circa 5 miljoen kWh is. Er werd tussen 2009 en 2013 voor veel minder gefactureerd, namelijk soms maar voor circa 150.000 kWh per jaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.