Willemstad - Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft naar buiten toe géén informatie verstrekt over de spoedbehandeling van vijf jongeren, nadat zij een overdosis namen van een medicijn dat illegaal bij Marshe Nobo in Punda wordt verkocht.

Dat heeft de directie van het ziekenhuis in een persverklaring bekendgemaakt. Het gaat om Cytotec, een medicijn met de mogelijke bijwerking dat het bij zwangerschap een abortus kan opwekken. 

De informatie over de spoedopname van de vijf jongeren en Cytotec werd maandag tijdens een persconferentie van de douane verstrekt naar aanleiding van een grote controle bij Marshe Nobo in Punda. De controle werd uitgevoerd door de politie, de douane, de veterinaire dienst, de politie en Immigratiedienst.

,,Conform de wet en ethische afspraken, geeft het ziekenhuis nooit medische gegevens van de klinische patiënten aan derden. De enige manier waarop het ziekenhuis dit soort informatie kan vrijgeven is op last van het Openbaar Ministerie in het kader van een stafrechtelijk onderzoek of op last van de Inspectie van de Gezondheid”, aldus de directie van het Sehos. De directie schrijft ook het te betreuren dat de informatie over de gevallen bekend werd gemaakt omdat het een verkeerde indruk bij het publiek kan wekken.
Woordvoerder Richinel Martijn van de douane verklaarde desgevraagd tegenover deze krant dat de informatie over de vijf jongeren niet van het ziekenhuis afkomstig was.
,,Wij hebben de informatie niet van het ziekenhuis gekregen. Als het ziekenhuis zich wil indekken dan hebben wij daar geen problemen mee”, aldus Martijn. De woordvoerder benadrukte dat er tijdens de persconferentie geen namen of leeftijden zijn genoemd, ook de buurt waar de jongeren vandaan komen is niet genoemd. ,,Wij hebben besloten om de gevallen openbaar te maken om de samenleving te beschermen. De douane heeft ook de taak om over de volksgezondheid te waken.” De spoedbehandelingen vonden niet afgelopen weekeinde, maar het weekeinde daarvoor plaats, aldus de woordvoerder.
Nadat de douane over de gevallen hoorde, werd er besloten om de controle sneller dan gepland uit te voeren. Volgens Martijn was de politie op de hoogte dat de douane tijdens de persconferentie zou spreken over de overdosis van de jongeren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.