Het nieuwe marineschip in het Caribisch gebied, Zr. Ms. Zeeland, is gisterochtend om 09.00 uur Willemstad binnengevaren. Het schip werd daar ceremonieel onthaald en gaat zich de komende vier maanden inzetten voor kustwachttaken en drugsbestrijding.
Traditioneel vuurde het schip 21 saluutschoten af als eerbewijs aan de gouverneur van Curaçao. Dit eerbewijs werd beantwoord door 21 saluutschoten vanaf Fort Amsterdam om het schip en haar bemanning te verwelkomen. Vervolgens voer de Zeeland ceremonieel de Annabaai binnen.
De Zeeland wordt voor de tweede keer vier maanden als ‘stationsschip in het Westen’ ingezet om drugstransporten te onderscheppen en de kustwacht te ondersteunen. Daarnaast kan het schip en haar bemanning bijstand verlenen na bijvoorbeeld de passage van een orkaan.
Zr. Ms. Zeeland is een patrouillevaartuig van de Holland-klasse, ook wel aangeduid als een Oceangoing Patrol Vessel (OPV). De bemanning bestaat uit ongeveer 65 personen en het commando is in handen van kapitein-luitenant-ter-zee Eric Toebast. Om haar taken te kunnen uitvoeren, is het schip uitgerust met 2 snel inzetbare Frisc-boten en wordt een Amerikaanse boordhelikopter tijdens een deel van de periode aan boord gestationeerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.