Willemstad - Als de Staten een platform wil dat zich bezighoudt met verkeersveiligheid, dan moeten daar de middelen voor beschikbaar worden gesteld. 

Dat verklaarde minister Earl Balborda van verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP) gisteren in antwoord op vragen van leden van de verkeerscommissie van de Staten.
Eerder had de bewindsman verklaard dat er een coördinator aangesteld zou worden die belast is met de verkeersveiligheid. Het was de minister volgens eigen zeggen na heel veel moeite gelukt om een akkoord te krijgen voor het aantrekken van deze coördinator. De Statenleden echter hebben liever een verkeersautoriteit, ook willen zij een nationaal verkeersplatform.
De verkeersveiligheid is een combinatie van de infrastructuur en het gedrag van de deelnemers aan het verkeer, zo herhaalde Balborda een paar keer.
De bewindsman is via de radio en televisie begonnen om burgers bewust te maken van de veiligheid in het verkeer. De minister kondigde ook aan om de verkeersonveilige situatie bij Yotin Kòrtá en het kruispunt bij Breezes snel te verhelpen. Ook kondigde hij plannen aan om de onveilige situatie op de Piscaderaweg aan te pakken. Het plan is om 6 tot 8 kruispunten te verhogen. In januari van dit jaar overleed een kleuter nadat ze op de Piscaderaweg werd aangereden. De plannen moeten eerst met minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur worden besproken omdat de Piscaderaweg gebruikt wordt door ambulances die zich snel moeten kunnen verplaatsen.
De minister verklaarde ook desgevraagd dat zijn departement gebruik maakt van de software van Vision, waarmee belangrijke verkeersdata kunnen worden verzameld.
Statenlid Amerigó Thodé (MFK) vroeg aan Balborda hoe het mogelijk was dat hij niet al het geld dat op zijn begroting was opgenomen, had besteed.
Volgens Balborda was dat het gevolg van bureaucratie, waarbij lange procedures vereist worden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).