De behandeling van de Rijkssanctiewet is uitgesteld tot de laatste week van februari.
Het omstreden wetsvoorstel stond aanvankelijk voor deze week op de agenda van de Tweede Kamer. De reden voor het uitstel is niet bekend maar het is niet uitgesloten dat minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil afwachten of de Staten van Curaçao alsnog een eigen landsverordening aannemen.


Een eerste versie werd door regeringspartij Pueblo Soberano met steun van Schotte’s MFK verworpen. Dat was voor Koenders’ voorganger Frans Timmermans aanleiding om razendsnel een Rijkssanctiewet aan de Kamer voor te leggen. De schriftelijke voorbereiding op de plenaire afhandeling is afgerond. Het wetsvoorstel kan op brede steun in de Kamer rekenen.
In de tussentijd heeft het kabinet-Asjes een aangepaste landsverordening aan de Staten voorgelegd, maar ook die lijkt geen genade te vinden bij PS en MFK. Deze partijen vrezen dat Curaçao economische schade leidt als het land zich aansluit bij het sanctiebeleid van de Europese Unie tegen landen die een gevaar opleveren voor de internationale rechtsorde.
De parlementen van Aruba en Sint Maarten hebben wel ingestemd met een eigen sanctie-landsverordening.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.