De behandeling van de Rijkssanctiewet is uitgesteld tot de laatste week van februari.
Het omstreden wetsvoorstel stond aanvankelijk voor deze week op de agenda van de Tweede Kamer. De reden voor het uitstel is niet bekend maar het is niet uitgesloten dat minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil afwachten of de Staten van Curaçao alsnog een eigen landsverordening aannemen.


Een eerste versie werd door regeringspartij Pueblo Soberano met steun van Schotte’s MFK verworpen. Dat was voor Koenders’ voorganger Frans Timmermans aanleiding om razendsnel een Rijkssanctiewet aan de Kamer voor te leggen. De schriftelijke voorbereiding op de plenaire afhandeling is afgerond. Het wetsvoorstel kan op brede steun in de Kamer rekenen.
In de tussentijd heeft het kabinet-Asjes een aangepaste landsverordening aan de Staten voorgelegd, maar ook die lijkt geen genade te vinden bij PS en MFK. Deze partijen vrezen dat Curaçao economische schade leidt als het land zich aansluit bij het sanctiebeleid van de Europese Unie tegen landen die een gevaar opleveren voor de internationale rechtsorde.
De parlementen van Aruba en Sint Maarten hebben wel ingestemd met een eigen sanctie-landsverordening.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).