Willemstad – Als Elvis Kuwas, alias Monster, wederom tot een celstraf wordt veroordeeld, zal hij deze hoogstwaarschijnlijk toch op Curaçao moeten uitzitten.

Dat heeft de advocaat-generaal Anton van der Schans gisteren, op de laatste dag van de behandeling van de zaak Magnus in hoger beroep, bekendgemaakt. 

Eerder werd er tussen het Openbaar Ministerie en Kuwas een overeenkomst bereikt, dat hij zijn gevangenisstraf in Nederland zou kunnen uitzitten. Als voorwaarde hieraan werd echter gesteld dat de verklaringen van Kuwas over de moord van Helmin Wiels en Raul Martinez op waarheid moeten berusten. ,,Er werd toen een schriftelijke garantie opgesteld waarin staat dat de verdachte naar Nederland wordt overgeplaatst nadat voldoende is gebleken dat zijn verklaringen over de moorden van Wiels en Martinez op waarheid berusten”, zo zei Van der Schans gisteren.
Vorig jaar bekende Kuwas dat hij de moord op Wiels zou hebben gepleegd. Later in augustus, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus, trok Monster deze bekentenis echter weer in en beweerde hij dat hij onder druk was gezet door het Openbaar Ministerie. ,,Met het intrekken van de bekentenis en het nu ontkennen dat u iets te maken heeft gehad met de moord op Wiels, is dus niet voldaan aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de overeenkomst”, aldus de advocaat-generaal gisteren. ,,Bij de huidige stand van zaken kan niet vertrouwd worden dat Kuwas naar Nederland kan. Het lijkt er namelijk op dat zijn ontkenningen niet berusten op waarheid.”
De advocaat-generaal legt uit dat verdachten binnen het Koninkrijk niet de vrije keuze hebben om te beslissen dat ze liever naar Nederland willen om hun straf uit te zitten dan hier. Zo’n overdracht zou alleen kunnen als Kuwas een inwoner zou zijn van Nederland, maar dat is niet het geval. ,,Als hoofdregel geldt: pleegt u de strafbare feiten op Curaçao, dan zit u de straf op Curaçao uit. En na 20 jaar kan uw straf heroverwogen worden. Dat geldt voor u dus ook.”
Kuwas wordt nu weer teruggebracht naar Nederland. Hij wil niet aanwezig zijn bij de uitspraak op 20 februari. Lang zal hij daar echter niet kunnen blijven, zo liet Van der Schans weten. ,,Er is een overeenkomst tussen de ministers van Justitie binnen het Koninkrijk dat een verdachte - bij sprake van veiligheidsproblemen - tijdelijk naar een ander land kan worden overgeplaatst. Dit kan tot maximaal zes maanden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.