Elvis Kuwas, de door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde moordenaar van Helmin Wiels, zal aanwezig zijn bij de behandeling in hoger beroep van de zaak Magnus. Dat heeft Guillano Schoop, de officier van justitie die belast is met de woordvoering in deze zaak, tegenover het Antilliaans Dagblad bevestigd.
Kuwas wordt speciaal voor de behandeling van de zaak overgebracht naar Curaçao. Hij zit in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit. Wanneer Kuwas op Curaçao aankomt, of hij er al is en waar hij zal worden vastgehouden wordt door Schoop niet bekendgemaakt. Bij het politiebureau te Rio Canario zijn verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen. Maar of Kuwas hier wordt vastgehouden in afwachting van de zaak, blijft onduidelijk. ,,Daar kan ik geen informatie over geven”, aldus de persofficier van justitie.
Morgen, donderdag, vrijdag en zaterdag wordt de zaak Magnus in hoger beroep behandeld. De drie verdachten die reeds door het Gerecht in Eerste Aanleg zijn veroordeeld, zullen allemaal op deze dagen aanwezig zijn in de rechtbank.
Kuwas, beter bekend als Monster, is zelf in hoger beroep getreden tegen het besluit van het gerecht voor een levenslange celstraf. Bij de andere verdachten in deze zaak, D’Angelo Damascus en Carlos Pieter, hebben zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie hoger beroep aangevraagd. Damascus en Pieter zijn door het Gerecht in Eerste Aanleg vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op Wiels, maar zijn wel veroordeeld voor een aantal atrako’s. Damascus kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 8 jaar opgelegd en Pieter werd veroordeeld tot een aantal maanden. Hij werd - wegens aftrek van voorarrest - vlak na de uitspraak op vrije voeten gesteld. Het tweetal is van mening ook van deze tenlastelegging te moeten worden vrijgesproken.
Het is vooralsnog onduidelijk of er nieuw bewijs is in de zaak. In een eerder gesprek met deze krant gaf Schoop te kennen dat - indien er nieuw bewijs is - dit tijdens de behandeling naar voren zal worden gebracht. ,,Ik kan niet aangeven of er daadwerkelijk nieuw bewijs zal worden gepresenteerd, maar als dat er is, zal dat tijdens de behandeling van het hoger beroep naar voren komen”, aldus de persofficier van justitie.
Het is ook nog onduidelijk of Monster dit keer met andere informatie komt. Tijdens de pro-formabehandeling in april 2014 gaf de officier van justitie belast met deze zaak te kennen dat Kuwas de moord op Wiels had bekend en tijdens de inhoudelijke behandeling in augustus hiervoor zijn excuses wilde aanbieden aan de nabestaanden. In augustus trok Kuwas de bekentenis echter weer in en liet weten erin te zijn geluisd door het Openbaar Ministerie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.