Het was gisteren een historische dag in de Staten toen het team van GreenTown, met Andrés Casimiri aan het hoofd, zijn opwacht maakte in de Staten om uit te wijden over de alternatieve plannen voor de Isla-raffinaderij; een groene havenstad.


Hoewel de plannen van GreenTown niet onbekend zijn voor de Statenleden, vatte Casimiri gisteren de stier bij de horens en verzocht alle parlementariërs om zich de visie van GreenTown eigen te maken. ,,Vandaag vraag ik aan jullie om onze visie de uwe te maken en die van uw partij. Vraag de regering om deze visie deel te laten uitmaken van de nationale dialoog en om dit scenario toe te voegen aan het plan B van het multidisciplinair team dat de mogelijkheden bestudeert voor de toekomst van de raffinaderij”, aldus de voorzitter van GreenTown gisteren in de Staten.
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang compromitteerde zich meteen tot de visie van een groene havenstad en gaf GreenTown haar steun. ,,De aanhouder wint. De persistentie van het team van GreenTown heeft ervoor gezorgd dat ze vandaag in de Staten is. We kunnen niet blijven plannen. Het voorstel van de heer Casimiri om als parlement een advies aan de regering te geven om GreenTown in plan B op te nemen, daar sta ik achter. Wij voegen ons bij iedereen in de Staten die hierachter staat.”
Volgens Leeflang moet er een signaal worden gestuurd naar de regering dat we niet met onze rug tegen de muur staan. ,,We kunnen de toekomst van de raffinaderij niet opwachten met onze rug tegen de muur. We hebben een alternatief. En dat alternatief is serieus. Het is zo serieus dat het vandaag in het parlement wordt besproken.”
Ook Casimiri gaf aan dat er hier sprake is van een serieus alternatief. ,,Ons werk voor GreenTown is vrijwillig. We vragen er niets voor terug. Maar vergis u niet, we willen niet dat ons werk tevergeefs zal zijn. Daarom vragen wij uw wijsheid, steun en besluit op het moment dat er gestemd moet worden over de toekomst van ons land, voor ons volk en voor de jeugd.”
Tijdens de presentatie aan de Staten gaf Casimiri gisteren voordelen van de groene stad weer. Het verhogen van de inkomsten voor de regering, een grote impact op de economische ontwikkeling, meer permanente banen, meer inkomsten voor sociale fondsen onder andere voor gepensioneerden en nieuwe en permanente perspectieven voor de jeugd zijn hier maar enkele voorbeelden van. Volgens de visie van GreenTown worden met de realisatie van een groene havenstad in 20 jaar tijd om en nabij de 16.000 permanente banen gecreëerd en is er ruimte voor 5.000 woningen. ,,De inkomsten van de regering is nu 20 miljoen gulden. Met GreenTown zal dit verhoogd worden naar 350 miljoen. We hebben nu een industrie. In het plan van GreenTown is er ruimte voor meer dan tien verschillende soorten industrieën. Met GreenTown zijn we niet langer afhankelijk van olie en dus minder afhankelijk van andere landen zoals Venezuela, Nederland en China. Tot slot: met het plan voor de modernisering van de raffinaderij zal de luchtvervuiling worden verminderd. Met GreenTown wordt de luchtvervuiling nul.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.