Willemstad - Waarom bestaat er nog een ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) als zij niets willen betekenen voor milieu en mens? Dat vraagt milieuorganisatie Green Force zich af naar aanleiding van nieuwe afvaldump bij Sint Joris.

Volgens de stichting zijn de nieuwe milieuwetten nog steeds niet op orde en/of de oude niet geactiveerd. ,,De regering geeft blijkbaar niets om de volksgezondheid en het behouden van het milieu”, concluderen zij. De conclusie trekken zij nadat bewoners van Sint Joris hebben geklaagd aan het adres van de milieudienst, GMN, politie, brandweer en politiek over het dumpen en verbranden van afval, maar dat hiertegen niets wordt gedaan.
Ook nu weer is er afval gedumpt bij Sint Joris en wordt er afval verbrand bij Koraal Tabak. Green Force: ,,Het feit dat ‘chollers’ al een hut hebben gebouwd voor het winnen van koper uit witgoed, laat zien dat afvaldumpingen al weer een hele tijd aan de gang zijn en dat dit op reguliere basis gebeurt.”
Green Force heeft dit weekend vijf brandhaarden geconstateerd op de stortplaats. ,,Deze branden zullen gaan groeien en voor meer overlast zorgen bij Santa Catharina en omgeving”, voorspellen zij. ,,Met alle consequenties van dien”, aldus Green Force. Want volgens hen is het afval niet alleen hout of biologisch afbreekbaar, maar ook plastic en huisgoed wordt in de fik gezet. ,,Dit zorgt ervoor dat er dioxines vrijkomen en dat de volksgezondheid in gevaar komt.”
Behalve dat de volksgezondheid in gevaar komt is het volgens de organisatie ook nadelig voor het toerisme. Ook constateert de milieugroep dat er recentelijk door de regering dan wel is schoongemaakt, maar dat hier meteen weer is gedumpt en dat daar geen consequenties aan vast zitten. ,,Een slappe vertoning van een ministerie die dit zou moeten oplossen met wetgeving en gezag.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).