Willemstad - Gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) wordt niet langer extra beveiligd. Het ministerie van Defensie liet gisteren weten dat na twintig dagen de militaire bijstand is afgerond. Dat betekent dat de dreiging dat gedetineerden zouden ontsnappen zo ver is ingeperkt dat de militairen niet langer nodig zijn.
Op donderdag 25 december werd de beveiliging flink aangescherpt. Ruim honderd militairen hielpen mee in en om de gevangenis. Bovendien werden twee gedetineerden getransporteerd naar Nederland ‘om veiligheidsredenen’.
Vorige maand werden er twee cellen ontdekt waar in de tralies was gezaagd in een poging de gevangenis te ontvluchten. De half doorgezaagde tralies werden ontdekt tijdens een ‘Ta basta awor’-controle in het SDKK. ,,In verband met deze vluchtpoging is er een onderzoek gestart. Naar aanleiding daarvan is de bewaking verscherpt”, aldus gevangenisdirecteur Urny Florán toentertijd.
De militairen ondersteunden het ministerie van Justitie op Curaçao. De landmachters werkten samen met het Korps Politie Curaçao en het Vrijwilligers Korps Curaçao. De militairen werden aangestuurd door het operatiecentrum van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB), dat vierentwintig uur per dag is bezet.
Mike Snoek, compagniescommandant ritmeester is tevreden over het verloop van de inzet. ,,Door de zwaar beveiligde en steeds verder uitgebouwde opstellingen en waarnemingsposten lukte het ons met de autoriteiten de dreiging te verminderen. Door verkenningspatrouilles en direct reageren op verdachte situaties, smoorden we elke potentiële dreiging in de kiem. De inzet verliep door de professionele inspanningen van iedereen goed.”
De militairen waren gedurende de inzet goed zichtbaar in en rond de Koraal Spechtgevangenis. Door waarnemingsposten en wegblokkeringen was het terrein nagenoeg hermetisch afgesloten. De ‘Raven’, een onbemand vliegtuigje, hield alles vanuit de lucht in de gaten.
Volgens hoofd Maritiem Hoofdkwartier Carib kapitein-luitenant-ter-zee Rob Pulles is hiermee aangetoond dat CZMCARIB een belangrijke veiligheidspartner is in het Caribisch Gebied.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).