Jongeren hebben een centrale rol in de ontwikkeling van onze natie. Zij kunnen de natie weer opbouwen tot wat het moet zijn. Daarom moeten ze gekoesterd worden en moet er geïnvesteerd worden in hun toekomst. Dat was de kern van de boodschap van de nieuwjaarstoespraak van premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) gisteravond.
Tijdens zijn toespraak wees de minister-president op het belang van nation-building en de belangrijke rol die jongeren hierbij spelen. ,,Het proces van nation-building - de vorming en opbouw van een natie - is essentieel om meer eenheid en een nieuwe burgerzin te creëren. Een die rust op het geloof dat mensen meer waarde hebben dan dingen, dat collectiviteit belangrijker is dan individualiteit, dat positivisme boven negativisme staat en dat pro-activiteit passiviteit moet vervangen”, aldus Asjes. ,,Op die manier kunnen we een Curaçao realiseren met een bevolking die trots is op zijn eigen identiteit en zijn unieke positie op de wereldkaart.”
Met deze visie is in 2014 het 30-jarig bestaan van de Curaçaose vlag gevierd en het 60-jarig bestaan van het Statuut herdacht. ,,En gedurende deze maand zal de regering meer dan 17.000 jongeren die het funderend onderwijs volgen, het kwartetspel ‘Mi Ke Sa Kòrsou’ cadeau geven. Deze educatieve investering zal het algemene bewustzijn en het niveau van kennis van onze jongeren voor wat betreft de geschiedenis van de vlag van Curaçao, ons volkslied, patriottisme, de cultuur, natuur, economische ontwikkeling, gezondheid, sociaal leven en het tonen van genegenheid voor elkaar, vergroten”, aldus de premier.
Asjes liet gisteren weten dat het belangrijk is dat het proces van vorming en opbouw van onze natie op een meerjarenplan is gebaseerd. Daarom heeft de regering samen met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers het platform ‘Diálogo Nashonal Kòrsou ta Avansá’ opgericht. Eén van de concrete resultaten van dit dialoogplatform kan in het eerste deel van dit jaar worden gerealiseerd. Het betreft het ‘Nationaal plan voor de ontwikkeling van Curaçao 2030’ dat samen met lokale experts en experts van de Verenigde Naties zal worden gemaakt en gepresenteerd. ,,Op deze manier kan onze gemeenschap een betere balans krijgen tussen de economische-financiële ontwikkeling en de sociaal-culturele ontwikkeling, waarbij de nadruk wordt gelegd op goed onderwijs, gezondheid, een gezond milieu, veiligheid en optimale sociale zorg”, zo liet de minister-president weten.
De premier garandeerde gisteren namens zijn kabinet dat gedurende de komende maanden veel meer investeringen zullen worden gedaan om scholen te renoveren en/of te bouwen en voor sportfaciliteiten en wegen. ,,Maar vooral investeringen in de mensen en de wijken van Curaçao”, zo gaf Asjes te kennen die meteen liet weten zich bewust te zijn van de vele uitdagingen waar onze jongeren mee geconfronteerd worden. ,,Samen met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zal de regering jongeren meer kansen bieden om zich te ontwikkelen.” Dit nationale actieplan voor de ontwikkeling van de jeugd moet dienen als een basis voor verschillende experts en organisaties die werken ten behoeve van de jeugd om een strategische richting te bepalen om de nodige synergie te bereiken. Dit programma moet de ontwikkeling van zowel de jongere als zijn/haar familie en de wijk vergroten om zo meer gedisciplineerde, gezonde en vaderlandslievende jongeren te creëren, aldus Asjes.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.