Van onze correspondent
Oranjestad - Professor Willem Vermeend is klaar met zijn voorstellen voor de hervorming van het Arubaanse belastingstelsel. Momenteel is hij op Aruba om zijn ideeën te presenteren aan de regering, het parlement en andere relevante organisaties.


Vermeend analyseerde het belastingstelsel op verzoek van minister Angel Bermudez van Financiën en Overheidsorganisatie. Die wil het roer compleet omgooien en in twee jaar tijd de belastingen moderniseren en het stelsel vereenvoudigen. Vermeend heeft daarvoor een plan gemaakt, met een advies hoe dat plan het beste kan worden gerealiseerd.
Bermudez benadrukt dat in het Plan Vermeend geen nieuwe belastingen worden geïntroduceerd. ,,Ik wil zo snel mogelijk de grootste knelpunten aanpakken. Ik verwacht nog dit jaar een aantal vereenvoudigingen te kunnen realiseren. Voor zover het nieuwe belastingwetten, of aanpassingen van wetgeving betreft, kunnen die per 1 januari 2016 of 2017 van kracht worden. We gaan grote stappen maken.”
De minister kijkt uit naar de presentatie van Vermeend. ,,Ik heb natuurlijk al een aardig idee van wat ik kan verwachten, want ik heb regelmatig contact met Vermeend.” Volgens de bewindsman heeft Vermeend tot in details uitgewerkt welke hervormingen kunnen worden doorgevoerd en wat daarvan de effecten zijn. ,,Ook heeft hij een stappenplan ontwikkeld, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren om een begin te maken met het proces van modernisering en vereenvoudiging. Belangrijk is ook dat in beeld is gebracht hoe de veranderingen de economische ontwikkeling van Aruba ondersteunen en daarmee het beleid van de regering om te komen tot duurzame overheidsfinanciën.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).