Van onze correspondent

Oranjestad - ‘One happy island’ Aruba heeft de prestigieuze Legacy Award van National Geographic gewonnen in de categorie ‘destination leadership’. De uitreiking vond donderdag plaats tijdens de ITB in Berlijn. Minister Benny Sevinger van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu reisde naar Duitsland om de prijs in ontvangst te nemen.
De ‘World’s Legacy Awards’ zijn een samenwerkingsproject van National Geographic Society en de ITB in Berlijn. De awards worden toegekend aan toonaangevende reisinstellingen, organisaties en bestemmingen die duurzaam toerisme stimuleren en ten uitvoer brengen. Er waren dit jaar meer dan 150 inzendingen. De finalisten zijn geselecteerd door een internationaal team van achttien experts in duurzaam reizen.
De jury roemde de Arubaanse initiatieven op het gebied van bescherming van het cultureel en natuurlijk erfgoed. ,,Die bieden voordelen voor de lokale bevolking en vormen voor reizigers een zichtbaar en aantrekkelijk onderdeel van duurzaam toerisme”, aldus het oordeel van de jury. Ook de ambitieuze groene agenda van kabinet Mike Eman II viel bij hen in goede aarde. ,,De overheid van Aruba promoot het gebruik van duurzame energie onder andere door middel van windmolens (zo genereert windpark Vader Piet twintig procent van Aruba’s elektriciteitsbehoefte en een tweede windpark is in ontwikkeling), een nieuwe luchthaven die volledig op zonne-energie draait en een investering van 1 miljard die grotendeels ingezet zal worden voor ecotoerisme. Aruba heeft als doel om in 2020 het eerste land ter wereld te zijn dat volledig zonder fossiele brandstoffen opereert. In 2012 ging Aruba een samenwerkingsverband aan met Richards Bransons CWR (Carbon War Room, opgericht om de klimaatverandering te bestrijden) en Harvard University. Hierdoor wordt Aruba gezien als autoriteit op het gebied van duurzame initiatieven die duurzaam toerisme stimuleren en de levensomstandigheden voor de burgers verbeteren.”
,,Het is een eer door de National Geographic Society erkend te worden voor ons streven naar volledige duurzaamheid”, zei minister Sevinger toen hij de award in ontvangst nam. ,,In de afgelopen jaren hebben we nauw samengewerkt met de meest innovatieve leiders in de wereld op dit onderwerp. We zijn trots op onze resultaten die de weg vrijmaken voor andere Caribische eilanden om hetzelfde pad te kiezen. Dit is nog maar het begin.”
Ronella Tjin Asjoe-Croes, ceo van Aruba Tourism Authority, is blij met de erkenning van het werk van haar organisatie. ,,Deze prijs zet Aruba op een bijzondere manier op de kaart, als voorbeeld van duurzaamheid. Steeds meer toeristen kijken bij het kiezen van een vakantiebestemming naar meer dan zon, zee en strand. De jury oordeelde dat Aruba hoog scoort als duurzaam eiland en dat stimuleert ons om nog meer in te zetten op duurzaam gebruik van water en energie, maar ook op onze identiteit en cultuur.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.