Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De illegale graafwerkzaamheden die in de saliña bij Boka Samí/Malpais hebben plaatsgevonden waren in opdracht van de Isla-raffinaderij uitgevoerd.

 

islagraven

Dat heeft adjunct-directeur Karel van Haren van de Isla in gesprek met het Antilliaans Dagblad bevestigd. Het genoemde gebied heeft op grond van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) de status van conserveringsgebied. Inmiddels heeft het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning de werkzaamheden stilgelegd.
Volgens Van Haren zijn de werkzaamheden nodig voor het onderhoud aan de buizen die onder de grond van de raffinaderij naar Bullenbaai lopen. ,,Op grond van het leasecontract dat de Isla met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft, zijn wij verplicht om onderhoud aan de buizen uit te voeren. In het leasecontract is ook opgenomen dat er aan beide kanten van de leidingen een ruimte van zeven meter moet zijn om vrije toegang ernaar te hebben”, aldus de adjunct-directeur.
Nadat milieugroepen afgelopen maandag over de illegale graafwerkzaamheden bij de saliña berichtten, is het ministerie van VVRP gisteren poolshoogte gaan nemen bij de zoutpan om te onderzoeken wat daar precies gaande is. Secretaris-generaal bij VVRP, Dwigno Puriel, verklaarde tegenover deze krant dat de werkzaamheden in de saliña werden verricht zonder de vereiste vergunning. ,,Het werk in de saliña is dan ook door ons stilgelegd.” Van Haren liet in reactie hierop weten niet op de hoogte te zijn van de reden waarom er voor de werkzaamheden bij de zoutpan geen vergunning is aangevraagd. ,,Daar kan ik nu ook niet over oordelen.”
Puriel verklaarde dat de aanlegvergunning op grond van artikel 10 lid 3 en artikel 9 lid 4 van het EOP vereist is. Het gebied valt ook onder het internationale verdrag van Ramsar, dat gericht is op de bescherming van waterrijke gebieden. Indien er alsnog een aanlegvergunning wordt aangevraagd voor de werkzaamheden in de saliña, zal VVRP een belangenafweging moeten maken, zo legt de secretaris-generaal uit.
Minister Suzy Camelia-Römer (PNP) liet desgevraagd vanuit Frankrijk weten het onderzoek van haar ambtenaren af te wachten. ,,Als er sprake is van illegale activiteiten dan zal het ministerie daartegen optreden.” De bewindsvrouw was op het moment dat deze krant met haar sprak niet op de hoogte van het feit dat de Isla-raffinaderij verantwoordelijk is voor het illegale graafwerk in het conserveringsgebied.
De illegale werkzaamheden in de saliña bevestigen naar het oordeel van Lloyd Narain van de milieugroep Amigu di Tera de noodzaak om via de wet fikse straffen op te leggen voor het illegaal bouwen in beschermde natuurgebieden. ,,Het is ook de hoogste tijd dat de overheid een instantie opricht die zich toelegt op het beheer van de conserveringsgebieden,” aldus Narain.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).