Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het misbruik bij Kinderoorden Brakkeput is het topje van de ijsberg, dat vreest Aliansa.

misbruik

Deze pressiegroep bestaande uit zestien verschillende organisaties die zich inzetten tegen huiselijk geweld en kindermisbruik riepen donderdag tijdens een persconferentie op tot maatregelen.
Om hoeveel gevallen zij denken dat het, verspreid over het eiland, gaat, is niet duidelijk. Zij willen zich tot nu toe alleen baseren op de gevallen van seksueel misbruik waarvan aangifte is gedaan. Volgens Aliansa moet er een controlemechanisme komen zodat het geweld en welke vorm van kindermisbruik dan ook een halt kan worden toegeroepen.
Deze maand werd bekend dat vijf jongens van Kinderoorden Brakkeput aangifte hebben gedaan van seksueel misbruik door twee begeleiders van het internaat. Drie jongens zijn jonger dan vijftien jaar, de andere twee zijn achttien jaar of ouder. Hoewel het onderzoek nog loopt, is één begeleider al ontslagen.
Op 8 september stuurde Aliansa al een brandbrief naar het OM, de politie, minister van Justitie Nelson Navarro en minister van Sociale Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia. Dat doen ze nu opnieuw, waarin ze oproepen tot maatregelen. Daarin stellen ze onder meer dat de autoriteiten die de kinderen bij Kinderoorden Brakkeput hadden moeten beschermen hebben gefaald.
Ook stellen zij dat het onderzoek naar deze vijf aangiftes te veel tijd in beslag neemt. Eerder zei een bestuurslid van Kinderoorden Brakkeput in de media dat het Openbaar Ministerie ‘niets zou doen’. Norman Serphos, woordvoerder van het OM, laat desgevraagd weten dat het OM deze uitspraken betreurt. Hij benadrukt dat het onderzoek in handen is van gespecialiseerde zedenrechercheurs en dat er een officier van justitie speciaal belast is met zedenzaken.
Volgens de overkoepelende organisatie moet er extra worden opgelet bij aanstelling van personeelsleden die met kinderen werken. Zo zouden zij een psychologische test moeten ondergaan. Ook stellen zij dat het belangrijk is dat de kinderen zelf hun grenzen kennen en daarom seksuele voorlichting zouden moeten krijgen. Tevens zeggen zij dat er snel een crisisteam aanwezig zou moeten zijn in de internaten in het geval van misbruik. Zij willen ten slotte dat er nu, na meerdere toezeggingen van de regering, een kinderombudsman wordt aangesteld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.