Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het zijn moeilijke tijden voor de ondernemers in Punda. De binnenstad is slecht bereikbaar zonder Emmabrug, de Breedestraat ligt open en in Pietermaai wordt het riool vervangen.

punda

Tegelijkertijd komen er minder toeristen uit Venezuela, is de koers van de euro gedaald en moet het cruiseseizoen nog beginnen. Hoe overleef je zo’n periode?
Randy Neuman, eigenaar van Pietermaai Parking & Mall, investeert 1,5 tot 2 miljoen gulden in zijn kantorencomplex en verbouwt 43 units tot luxe suites. ,,Alles van topkwaliteit. Daaraan is behoefte in de binnenstad.” De kantoorruimtes kwamen leeg te staan nadat het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de huur opzegde. Neuman kon geen nieuwe huurders vinden. ,,Ik bied een ruimte aan voor 1.000 gulden per maand, inclusief elektra, dat is voor niets. Maar Punda heeft een slecht imago, niemand wil hier zitten.” Volgens de projectontwikkelaar is het een dode boel in Punda. ,,De mensen komen niet graag naar de stad nu het een chaos is in Pietermaai en de Breedestraat openligt. Het heeft allemaal te lang geduurd.”
Maar ook als de straat er eind deze maand weer prachtig bijligt, zullen de bezoekersaantallen niet snel toenemen zonder een goede promotie in het buitenland. Neuman wijst naar de overheid. ,,De stad heeft potentie, maar er moet meer amusement en horeca komen. Maar het is moeilijker om een vergunning voor een goed restaurant te krijgen dan voor een truk’i pan. Er wordt veel gepraat, maar weinig gedaan. Zo is er besloten dat Colombianen geen visum meer hoeven aan te vragen, maar dat is nooit goed bekendgemaakt in Colombia. Ik weet dat investeerders vanuit Venezuela naar de Verenigde Staten en Panama zijn vertrokken, terwijl Curaçao op 80 kilometer afstand ligt. Een gemiste kans.”
Net zoals hij doet met zijn kantoorruimtes, zo zouden de bovenverdiepingen van de pakhuizen, die nu als opslag worden gebruikt, moeten worden verbouwd tot appartementen. ,,Dan krijg je leven in de brouwerij.” Neuman is teleurgesteld in de overheid maar blijft in de binnenstad. ,,Ik ga door, dat zal wel moeten. Niemand die mijn pand wil kopen. Maar ik blijf positief!”
Linda Blok van de kledingzaak Desigual in de Heerenstraat vindt dat winkeleigenaren zelf ook hun best moeten doen om er iets van te maken. Blok heeft al meer dan twintig jaar een winkel in Punda. ,,Wil je iets moois, dan moet je daar ook wat voor doen. Je moet er helemaal voor gaan, investeren in het personeel en ervoor zorgen dat de winkel er goed verzorgd uitziet, schoon en met een mooie etalage, dan verkoop je als een gek. Natuurlijk, we lijden wel onder de situatie in Venezuela, zeker. Er komen minder mensen. Maar aan wie er dan binnenkomt, moet je een goede service geven en dan verkoop je toch. Op dit moment waait er een goede wind, het voelt goed. We hebben er wel eens over gedacht om ons ergens anders te vestigen, maar we kwamen tot de conclusie dat Punda toch het beste winkelcentrum van het eiland is.” Blok vindt het geweldig hoe de Breedestraat wordt vernieuwd. ,,Als je ziet hoe die mensen werken, met zo veel plezier, daar word je gewoon blij van! De straat is al bijna klaar en het wordt heel mooi.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.