Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Rampenbureau en de Meteorologische Dienst van Sint Maarten houden de ontwikkelingen rond de vulkaan Kick ‘em Jenny bij Grenada nauwlettend in de gaten.

Het seismologisch instituut van de University of the West Indies heeft code oranje afgegeven voor de onderwatervulkaan. Dat houdt in dat er binnen 24 uur een uitbarsting mogelijk is. Aanleiding voor de verhoogde staat van paraatheid zijn signalen van verhoogde seismische activiteit die al sinds 11 juli worden geregistreerd. Ook hebben duikers gassen opgemerkt in het Moliniere Sculpture onderwaterpark bij de westkust van Grenada en werden er donderdag bevingen gevoeld op het eiland.
Bij code oranje moeten kwetsbare gemeenschappen worden geëvacueerd en gelden beperkingen voor de scheepvaart in de omgeving van de vulkaan. De instanties op Sint Maarten wijzen erop dat de Kick ‘em Jenny geen directie bedreiging vormt voor het eiland. Ook de Meteorologische Dienst op Curaçao liet weten dat er voor Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Eustatius geen gevaar is. ,,Code oranje geldt alleen voor Grenada en St. Vincent.” De vulkaan ligt op 800 kilometer van Curaçao en 600 kilometer van Sint Eustatius. Bij een eventuele uitbarsting gaat code rood in en dan zullen de instanties de situatie opnieuw bekijken.
De Kick ‘em Jenny is de meest actieve vulkaan in de regio. Sinds de ontdekking in 1939 zijn er twaalf uitbarstingen geweest, de laatste in december 2001. Het grootste gevaar loopt de scheepvaart, omdat door de uitstoot van gassen de dichtheid van het water afneemt. Daardoor kunnen schepen zinken. Bij een onderwatereruptie kunnen ook tsunami’s ontstaan die nabijgelegen eilanden kunnen treffen. Dat gevaar bestaan niet voor Curaçao en de BES-eilanden, benadrukt de Meteo op Curaçao.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).