Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Sommige gouden medailles kwamen niet mijn kant op om redenen die wij nu allemaal weten, zoals het drugsgebruik van mijn rivalen. Maar het goud komt nu alsnog naar mij toe in de vorm van deze plaatsing in de Hall of Fame”, dat zegt de van Curaçao afkomstige, bekende zwemster Enith Brigitha over de toetreding tot de Swimming Hall of Fame.

enithbrigitha

De feestelijkheden van deze huldiging vonden plaats ter gelegenheid van internationale zwemwedstrijden in het George Haines International Aquatic Center ten zuiden van San Francisco. Brigitha speechte er. ,,Ik ben erg trots op het succes”, zei ze na een video van haar prestaties.
,,Maar voor dit succes wijs ik graag ook naar mijn voorouders, naar mijn moeder en vooral naar mijn oma’s. Dit zijn mijn helden in vele aspecten. Mijn oma met haar Nederlandse wortels begeleidde haar familie door de moeilijke jaren van de depressie en de Tweede Wereldoorlog. Ze gaf mij optimisme, toewijding en tact.”
Maar ook haar andere Curaçaose oma is belangrijk voor haar geweest: ,,Mijn grootmoeder met haar Afrikaans-Curaçaose roots voelde de slavernij nog steeds dicht op haar hielen. Ze onderging armoede, ontberingen en brutaliteit. Zij gaf me de fysieke en emotionele kracht, zelfvertrouwen en moed.”
Volgens haar is de Curaçaose gemeenschap de afgelopen jaren in positieve zin veranderd. ,,In de jaren zestig was ik het eerste gekleurde meisje en elf jaar oud toen de coach tegen mij zei: ‘Wij geloven in je. Jij gaat de top halen.’ Het is ontzettend belangrijk dat mensen het vertrouwen in je uitspreken en in je kwaliteiten als je werkt aan je carrière.”
Nadat ze naar Nederland verhuisde met haar moeder en vier broers bereikte ze met de hulp van de juiste mensen het hoogste niveau. ,,Ik ben erg dankbaar dat jullie er allemaal waren, toen ik jullie het hardst nodig had.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).