Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aanschaf van de beveiligingscamera’s voor Punda en Otrobanda is geheel volgens geldende regels verlopen.

Verantwoordelijk minister Jardim van Financiën ging akkoord om met het oog op de noodzaak van een snelle invoering, géén openbare aanbesteding te houden.
Dat verklaarde minister Nelson Navarro van Justitie in een gisteren belegde persconferentie waarin hij toelichtte hoe de procedure voor de aanschaf van de camera’s is verlopen.
Minister van Financiën Jardim kan afwijken van de regels om een openbare aanbesteding te houden, dat is zijn prerogatief, zo legde de Justitieminister uit. Nadat er vorig jaar bij Hato een schietpartij had plaatsgevonden, werd de roep om camerabeveiliging luider, aldus de bewindsman. In het seniorenconvent waarin alle fractieleiders participeren, werden de zorgen geuit over de criminaliteit en de noodzaak van het plaatsen van beveiligingscamera’s. De introductie daarvan moest als het kon liever gisteren dan morgen plaatsvinden, zo stelde Navarro. Minister Jardim besloot om met het oog op het algemeen belang, geen openbare aanbesteding te houden.
De bewindsman verklaarde voor een persconferentie te hebben gekozen, omdat er veel onjuiste informatie in omloop was over de hoogte van de aanschafkosten van de beveiligingscamera’s en de manier waarop het Chinese bedrijf Inspur de order had gekregen. De minsterraad ging akkoord met de order aan Inspur, dit was allemaal bekend, aldus Navarro Navarro die ook zei niet te begrijpen waarom er nu zo veel verzet tegen order was.
Afgelopen zaterdag verklaarde Statenlid Jaime Cordoba van regeringspartij Pueblo Soberano dat de fractie op geen enkele manier kon instemmen met de order omdat er geen openbare aanbesteding was gehouden. Navarro verklaarde ervan uit te gaan dat Cordoba niet over de juiste cijfers beschikte en nu beter zou moeten weten. De aanschaf van de camera’s bedraagt 5,4 miljoen gulden. De minister weersprak dat de kosten van oorspronkelijk 2 miljoen dollar uiteindelijk waren gestegen tot 6 miljoen en dat het te maken zou hebben met de beloning van de commissieleden die zich bezighouden met de invoering en installatie van de camera’s. China wilde de camera’s oorspronkelijk gratis leveren, het idee was dat Curaçao als een pilotproject voor het Caribisch gebied en Latijns-Amerika zou dienen. Maar de regering koos ervoor om daar als autonoom land niet op in te gaan om zich niet te binden en onderhandelde over de prijs. Voor de regering mocht de aanschaf van de camera’s maximaal 3 miljoen dollar kosten, daarbij waren de elektriciteitskosten en de internetvoorzieningen niet inbegrepen. Overheids-nv’s UTS en Aqualectra hebben de regering deze faciliteiten tegen een aantrekkelijk tarief aangeboden. De installatie van de camera’s die voor juni gepland stond, loopt nu een vertraging op van circa twee maanden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.