Stemmen van de bevolking worden volgens ‘Save Zakitó’ genegeerd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De actiegroep ‘Save Zakitó’, die zich verzet tegen de in aanbouw zijnde woontorens aan de oever van de Zakitó-lagune en de komst van een jachthaven in het binnenwater, zegt tot tweemaal toe een verzoek op grond van de Landsverordening Openbaarheid van Bestuur (LOB) gedaan te hebben. Echter, de enige reactie die men hierop ontvangen zegt te hebben is ‘een ijzige stilte’.

F07 Zakitó 1,,De Curaçaose regering lijkt te kiezen voor een ondemocratische bestuursstijl, waarbij particuliere investeerders alle aandacht krijgen, terwijl de stemmen van de lokale bevolking worden genegeerd”, aldus de actiegroep in een persbericht.

De vragen in de LOB-verzoeken zouden te maken hebben met ‘de reikwijdte van het project, inclusief de luxe jachthaven, de locatie en milieueffecten, vergunningen zoals de hindervergunning en de Rif Beheersverordening, de financiering, of er een marktanalyse is uitgevoerd, en de impact op de gemeenschap’.

Het eerste LOB-verzoek zegt de organisatie gedaan te hebben op 4 december vorig jaar. Dit betrof een aan VVRP-minister Charles Cooper (MFK) gerichte brief, ondertekend door enkele tientallen bewoners van de Piscaderaweg, Charo en Royal Palm Resort, waarin over 10 thema’s verschillende vragen aan de minister werden gesteld. De brief werd afgesloten met de melding: ,,Deze brief kunt u beschouwen als een LOB-verzoek.”

Wie de website van de overheid erop naslaat, ziet dat een LOB-verzoek online, dan wel persoonlijk bij de afdeling ‘Bentana di Informashon’ van het Vergunningenloket, ingediend moet worden, onder meer vergezeld van een kopie van het legitimatiebewijs van de indiener.

De vraag of de aan Cooper gerichte brief al dan niet een rechtsgeldig LOB-verzoek is, heeft deze krant gesteld aan Ivar Asjes, interim-Secretaris-Generaal (SG) van het hiervoor verantwoordelijke ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Asjes verwijst echter door naar BPD-minister Shalten Hato (MFK) en VVRP-minister Cooper. Bij het ter perse gaan van deze editie is van beide ministers nog geen antwoord op deze vraag ontvangen.

De actiegroep wijst in haar persbericht ook op het feit dat er op Curaçao nog geen verplichte Milieueffectrapportage (MER) bestaat. ,,Het lijkt erop dat de regering de MER-wetgeving bewust tegenhoudt zodat men vrij spel heeft met het geven van vergunningen aan particuliere investeerders”, zo zegt men.

Save Zakitó roept de overheid met klem op ‘om de behoeften van haar eigen volk boven buitenlandse particuliere belangen te stellen en te luisteren naar de bewoners’. Het nalaten hiervan zal volgens de actiegroep de kloof tussen burgers en de overheid vergroten, en de ‘legitimiteit en verantwoordelijkheid’ van de overheid ondermijnen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.