Voor dochter Quant in witwaszaak Themis II

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De 23-jarige dochter van Shurandy ‘Tyson’ Quant wordt beschuldigd van jarenlange betrokkenheid bij witwaspraktijken en het profiteren van illegale inkomsten van haar vader, een van de leiders van de criminele organisatie Non Limit Soldiers (NLS). Dit werd deze week duidelijk tijdens de zitting in de zaak Themis II. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 180 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

F01 Justitie DUSHI 1Hoewel de dochter niet wordt beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, legt het OM haar het witwassen van criminele opbrengsten ten laste.
Het OM benadrukt dat de verdachte ondanks dat ze geen zelfstandig inkomen had, volop heeft geprofiteerd van het geld en de goederen die haar vader - via zijn criminele netwerk - haar ter beschikking stelde. Ze maakte gebruik van luxegoederen zoals dure auto’s, merkkleding en accessoires, en ontving grote sommen geld voor haar levensonderhoud en studie in Canada en Curaçao. Ondanks dat ze wist of had moeten weten dat deze inkomsten illegaal waren verkregen, heeft ze hiervan jarenlang gebruikgemaakt. Over haar inbeslaggenomen Rolex getuigt ze dat ze die in 2017 van een profvoetballer kreeg in Nederland. In 2019 had ze dat horloge op de Dominicaanse Republiek verpand om een liposuctie mee te betalen en dat later weer teruggekregen.

Belangrijk in de zaak is dat de periode waarin de dochter verantwoordelijk wordt gehouden, begint op haar achttiende verjaardag en eindigt met de aanhouding van meerdere verdachten op 8 februari 2020. Het OM houdt bij de strafeis rekening met de vader-dochterrelatie, maar benadrukt dat de dochter vanaf haar volwassenheid duidelijk had moeten begrijpen waar het geld vandaan kwam, gezien de gewelddadige en beruchte reputatie van de NLS. De eerste signalen van dat er via verdachte werd witgewassen door haar vader dateren van 2008, toen een perceel op haar naam werd gezet, hoewel ze toen 8 jaar oud was. De dochter wordt niets verweten over de tijd dat zij als kind wellicht ook geprofiteerd heeft van de criminele inkomsten van haar vader, maar vanaf haar achttiende jaar wordt dat toch anders. Langzamerhand moet in de loop der jaren voor de dochter duidelijk geworden zijn hoe haar vader aan zijn geld komt.
Tyson Quant is de hoofdverdachte in het omvangrijk onderzoek naar de gedragingen van de NLS. Een andere zitting in deze spraakmakende zaak ging gisteren (woensdag) niet door.

NLS is van oorsprong een straatbende die zich heeft ontwikkeld tot een criminele organisatie. De criminele groepering is ontstaan in de wijk Koraalspecht op Curaçao en heeft zich uitgebreid naar Sint Maarten, Nederland en naar andere delen van de wereld. Naast Tyson wordt Urvin ‘Nuto’ Wawoe gezien als een van de leiders van de NLS. De NLS wordt verantwoordelijk gehouden voor een flink aantal liquidaties of pogingen daartoe, grootschalige drugshandel, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. De politiekorpsen van Curaçao, Sint Maarten en het RST zijn samen een omvangrijk onderzoek gestart naar de NLS onder de codenaam Themis.
Dat haar vader leiding geeft aan NLS kan haar niet zijn ontgaan. En dat haar vader geen reguliere baan heeft en nooit heeft gehad moet ook haar zijn opgevallen. Bij de strafeis is evenwel heel ruimhartig rekening gehouden met het gegeven dat het hier gaat om een vader/dochter relatie. Aangezien een straf toch wel op zijn plaats is en het wel degelijk verwijtbaar en verwerpelijk is dat er geprofiteerd wordt van geld en goederen waarvan ze moet hebben geweten dat deze niet legaal verkregen waren, is als strafeis gesteld 180 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd van twee jaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.