Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Charles Cooper (MFK) heeft geen goed woord over voor de bestuurders van de overheidsbonden. Hij beticht ze van liegen, onbeschoft gedrag én op de stoel van de regering te willen zitten.

cooper,,De regering zal de wet niet overtreden en geen millimeter terugkrabbelen. Anders is het hek van de dam”, aldus de minister-president ad interim gisteren op de door de regering belegde persconferentie in Fort Amsterdam.
De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) vervangt op het moment premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) die uitlandig is. Hij gaf aan schriftelijk contact te hebben gehad met de besturen van de overheidsbonden en bestempelde hen van onbeschoft gedrag. Dit zijn Abvo (ambtenaren algemeen), NAPB (politie) STrAF (douane), SAP (politie en justitieel keten) en Sitek (onderwijs).
Cooper zegt dat het ongehoord is dat ze eisen met de minister van Algemene Zaken (Pisas, red.) én minister van Financiën Javier Silvania (MFK) te willen vergaderen over de intrekking van de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden ambtenaren. Hij benadrukt dat de vakbondsbestuurders hiervoor bij het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) dienen te zijn.
,,Het is niet minister Shalten Hato (MFK), maar de bestuurders van de vijf bonden die waren opgestapt. Nu eisen ze buiten het CGOA om met andere ministers te praten. Dan is gelijk het hek van de dam, want onderwijsbond DOEN zal zeker ook erbij willen zijn”, legt de interim-premier uit.
Verder hekelt Cooper dat de overheidsbonden niet in actie kwamen in 2020 toen het kabinet-Rhuggenaath de betreffende landsverordening invoerde. ,,Nu eisen ze de intrekking van deze wet per 1 januari 2023 en dreigen met acties. Hierbij liegen ze de overheidsgepensioneerden voor dat zij in aanmerking zullen komen voor indexering over 2022. Ze weten echter drommels goed dat volgens bepalingen van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) dit niet zal gebeuren.”
Ook verklaart Cooper dat de intrekking van de wet per 2023 tegen artikel 9 lid 2 indruist en hij citeert de wettekst: ,,Vanaf het kalenderjaar 2021 tot en met 2023 vindt geen indexering plaats en wordt de 3 procent lumpsum niet toegekend.” Vandaar dat het kabinetsplan het heeft over de intrekking per 1 januari 2024 en dat de regering tegen de wet handelt als deze begin 2023 wordt ingetrokken.
Een saillant detail is dat Cooper de aanwezige journalisten meedeelde dat de Staten via een wetswijzigingsvoorstel artikel 9 buiten werking kunnen stellen. Hij richt hierbij de verwijtende vinger naar de volksvertegenwoordigers, onder wie de negen MFK-Statenleden, drie PAR- en twee MAN-parlementariërs. Echter vroeg een journalist tevergeefs waarom de regering niet gewoon zegt geen geld te hebben om ambtenaren loontrede en lumpsum te betalen.
Cooper benadrukte dat vier jaar terug, in 2020, zijn partij MFK fel ageerde tegen de invoering van deze wet, maar de meerderheid in de Staten keurde dit goed. Het werd toen ondertekend door vijf ministers van het kabinet-Rhuggenaath in het Publicatieblad A 2020 No 158. De ondertekenaars waren van de PAR Armin Konket, Quincy Girigorie en Steven Croes en van de MAN Kenneth Gijsbertha en Hensley Koeiman.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.