Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overheidsbonden hebben hun strategie moeten bijstellen nu blijkt dat ze toch met MFK-minister Shalten Hato om de tafel moeten. Hun gewenste gesprekspartner premier Gilmar Pisas (MFK) is uitlandig.

Bonden1De bedoeling is om alsnog een opening te vinden om te kunnen onderhandelen over de intrekking van de kortingswet. De vakbonden SAP (politie en justitiële keten), Abvo (ambtenaren algemeen), STrAF (douane) en NAPB (politie) hebben gisterochtend onder werktijd, en Sitek in de avonduren, hun leden geïnformeerd over het plan van kabinet-Pisas II inzake de Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden, ook wel bekend als kortingswet. De vijf vakbonden willen dat deze landsverordening met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 wordt ingetrokken en niet per 1 januari dit jaar.
Na hun leden van de nodige informatie over het kabinetsplan te hebben verstrekt én met hen van gedachten te hebben gewisseld, willen ze weer met Hato vergaderen. ,,We moeten het eerst via dialoog proberen. Om de tafel kunnen we meer bereiken. Als dit niet slaagt, dan gaan we over op de volgende strategie. Wat deze strategie is, kan ik me nu uiteraard nog niet over uitlaten”, aldus Amado Vilchez van vakbond SAP.
Verder benadrukt de SAP-voorzitter dat de vakbondsleiders nog in overleg zijn met elkaar. Of de bonden in contact staan met hun respectieve vakcentrales wilde hij niet kwijt. ,,Ik ga me niet uitlaten over de strategie. In de komende dagen is er meer duidelijkheid. Misschien morgen (vandaag, red.) al.”Bonden2
Met de intrekkingsdatum per 1 januari van dit jaar lopen de ambtenaren inkomsten uit loontrede en lumpsum over de jaren 2021, 2022 en 2023 mis.
De 66 miljoen gulden die de overheid alsnog gaat betalen is volgens de bonden een zoethouder. Vilchez: ,,De regering doet alsof de uitbetaling van 66 miljoen gulden aan loontrede en 3 procent lumpsum een gunst is. Niets is minder waar. Dat bedrag waar minister Hato het over heeft, is de regering juist verschuldigd aan ambtenaren in loontrede en lumpsum. Deze bestrijken de jaren 2019 en 2020.”
Voorzitter Lio Plantijn van onderwijsvakbond Sitek onderschrijft die stelling van zijn collega Vilchez. ,,Die 66 miljoen gulden is een schuld van de regering aan ambtenaren over 2019 en 2020. Eind 2023 heeft het kabinet alsnog indexering uitbetaald. Trouwens vergeet niet dat over dat bedrag van 66 miljoen de regering 40 procent terugvordert aan belasting.”
De bestuurders van de vijf vakbonden werden afgelopen donderdag door Hato in een buitengewone vergadering van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) ingelicht over dat kabinetsplan. De minister van Justitie fungeert tijdelijk als minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), na de breuk met PNP. De vergadering eindigde in onrust. De vertegenwoordigers van de vijf vakbonden stapten boos op nadat Hato het kabinetsplan aan hen meedeelde. Ze kregen de indruk dat de minister daar niet van wil afwijken. Later op de avond hebben ze contact met hem opgenomen en meegedeeld een gesprek met Pisas te willen. Dat gesprek gaat dus niet door.

Foto boven: Abvo informeert zijn leden over het kabinetsplan.

Foto onder: Ook de NAPB (politie) heeft gisterochtend onder werktijd vergaderd.

Foto's Jeu Olimpio


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.