SBAB: 37 Procent meer dan in jaar 2022
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft in 2023 in totaal 562 boekenonderzoeken afgerond. Dit is 152 meer dan de 410 onderzoeken in 2022. Dat haalt het Antilliaans Dagblad uit het jaarverslag 2023.
Vorig jaar was de inzet van de SBAB vooral gericht op de volgende activiteiten: boekenonderzoeken; complianceverhogende activiteiten in een aantal branches; het project ‘verzegelde kassa’s’ en ‘Bo faktura, pidi’e, dun’e’; en het project digitalisering van documenten van de Belastingdienst en de Ontvanger.
In het jaar 2023 waren in eerste instantie in totaal 472 boekenonderzoeken ingepland. De planning is daarna met 15 onderzoeken teruggebracht naar 457 boekenonderzoeken. De realisatie van de boekenonderzoeken bedroeg echter in totaal 562. Dit aantal is ruim 37 procent meer dan in het jaar 2022.
De SBAB voert ook belastingcompliance-verhogende werkzaamheden uit. In dit kader bezorgt het belastingaccountantsbureau brieven bij ondernemingen waarin deze verzocht worden om niet gedane belastingaangiften voor alle belastingmiddelen en/of niet gedane betalingen alsnog te doen. In 2023 heeft de SBAB 4.005 eerste brieven, 2.748 tweede brieven en 1.407 derde brieven uitgereikt.
Het complianceproject is ook gericht op het updaten van het Crib-bestand van de Inspectie der Belastingen en van het Ontvangersbestand. In dit kader heeft de SBAB 370 mutatieformulieren ingeleverd bij de Inspectie voor de aanpassing van adressen in Crib. Er zijn 1.373 mutatieformulieren ingeleverd bij de Inspectie voor de wijziging van telefoonnummers en 928 mutatieformulieren voor e-mailadressen.
De SBAB is ook belast met het project ‘verzegelde kassa’s’. Gedurende vorig jaar zijn 4.130 constateringen bij kassaregistratie-plichtigen verricht. Van de 4.130 constateringen, hebben 233 bedrijven een eerste waarschuwingsbrief ontvangen en 84 bedrijven een tweede waarschuwingsbrief. In totaal waren er 29 bedrijfssluitingen in het jaar 2023. De werkzaamheden in het kader van preventief toezicht - constateringen en/of waarnemingen ter plaatse - zullen in dit kader voortgezet worden.
Belastingopbrengsten
De doelstelling van de Stichting BAB is verhoging, stabilisatie en optimalisatie van de belastingopbrengsten. De hoogte van de belastingopbrengsten wordt beïnvloed door een aanzienlijk aantal factoren waaronder interne en externe ontwikkelingen zoals: het aantal inwoners en ondernemingen; de economie en het bruto nationaal product van het land; de mentaliteit en/of fiscaal normbesef bij de bevolking; de perceptie van de bevolking dat de overheid haar belastinggelden goed besteedt; geografische omstandigheden; de kwaliteit en intensiteit van bewustmakingscampagnes van de overheid gericht op verbetering van het fiscaal normbesef van de gemeenschap; de acceptatie door de bevolking van de Belastingdienst en de SBAB (dit is in sterke mate afhankelijk van het imago en de kwaliteit van de dienstverlening van deze organisaties); de mate van loyaliteit aan de belangen van het land door groeperingen die invloed hebben op de totstandkoming van uitvoerbare belastingwetgeving.
De totale belastingopbrengsten (belasting plus sociale premies) zijn in 2023 vergeleken met 2014 toegenomen met 311 miljoen. Vergeleken met 2022 bedraagt de toename in 2023 zo’n 53 miljoen. Deze toename is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de aanvullende acties die de SBAB heeft ondernomen om de ‘belastingcompliance’ te verhogen.
Omzetbelasting
Het jaarverslag staat ook specifiek stil bij de omzetbelasting (ob). De ob is in 2023 vergeleken met 2017 bij de 12.269 bedrijven die de SBAB in behandeling heeft, toegenomen met 18 procent. Bij de 10.505 bedrijven, die de laatste jaren op het gebied van complianceverhoging in veel mindere mate aandacht hebben gehad van de SBAB, zijn de ob-opbrengsten in vergelijking met 2017 afgenomen met 8 procent.
,,De toename van de ob-opbrengsten met 18 procent bij de bedrijven die op het gebied van compliance en controle veel aandacht hebben gehad van de SBAB, inclusief de kassaregistratieplichtigen, bewijst de effectiviteit van de inzet van de SBAB en van het project ‘Bo faktura, pidi’e, dun’e’.