Luchtverkeersleiding na 2026 over op Remote Tower

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) gaat een bedrag van ongeveer 14 miljoen dollar investeren in de bouw en inrichting van een nieuw gebouw, grenzend aan haar huidige huisvesting, op Seru Mahuma.

nieuwbouwDit vertelt directeur Micilia Albertus-Verboom in een gesprek met het Antilliaans Dagblad. DC-ANSP is - kort gezegd - de op Curaçao gevestigde luchtverkeersleiding die het Area Control Centre exploiteert van de Curaçao Flight Information Region (FIR), waartoe de luchtruimen ABC-eilanden en een aanzienlijk deel van het luchtruim boven de Caribische Zee behoren, en die tevens de luchtverkeerstorens exploiteert op Curaçao (Hato Control Tower) en Bonaire (Flamingo Control Tower).
De bouw betreft een uitbreiding, en geen vervanging van het huidige pand, zo legt Albertus-Verboom uit. De uitbreiding is volgens haar enerzijds nodig omdat DC-ANSP overgaat op een nieuw luchtverkeersleidingssysteem, waarvoor een grotere huisvesting is vereist.
En anderzijds zijn er plannen om uiteindelijk gefaseerd over te gaan op ‘Remote Tower’ (toren op afstand). Hierbij worden de luchtverkeersleidingtaken niet langer uitgevoerd vanuit de verkeerstorens op Curaçao en Bonaire, maar vanaf afstand vanuit de nieuw te bouwen locatie op Seru Mahuma. De aankomende en vertrekkende vliegtuigen zijn dan, evenals de vliegtuigen die zich op deze luchthavens op de grond bevinden, virtueel op een groot scherm te zien, voorzien van informatie over de betreffende vliegtuigen.
De overgang naar dit systeem zal volgens Albertus-Verboom gefaseerd plaatsvinden, waarbij Curaçao eerst aan de beurt zal zijn, en Bonaire daarna zal volgen.
Voor de bouw kreeg DC-ANSP gisteren de vergunning uitgereikt door VVRP-minister Charles Cooper (MFK). De constructie zou volgens de DC-ANSP-directeur moeten aanvangen in 2025. In 2026 vervolgens zou de nieuwbouw moeten worden opgeleverd en in gebruik genomen moeten worden. De omslag naar Remote Tower zal enige tijd daarna worden geïmplementeerd.
Het bedrag van zo’n 14 miljoen dollar dat hiermee gemoeid is, is volgens Albertus-Verboom een indicatie. Ze laat weten dat deze investering deels met eigen vermogen zal worden gefinancierd, en deels met geleend geld.
De directeur vertelt desgevraagd aan deze krant dat er al wel tekeningen zijn van hoe het nieuwe gebouw eruit gaat zien, maar dat die op dit moment nog niet openbaar zullen worden gemaakt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.