Global Oil contracteert lokale aannemers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met de recente gunning door de Amerikaanse asfaltproducent Global Oil Management Group (GOMG) van drie reperatiecontracten aan lokale aannemers, is er een belangrijke stap gemaakt in de herstart van een deel van de Isla-raffinaderij. Dit melden GOMG, Refineria di Kòrsou (RdK) - namens het Land eigenaar van de raffinaderij - en haar dochteronderneming Curaçao Refinery Utilities (CRU) in een gezamenlijk persbericht. In totaal gaat het om een investering van 57 miljoen gulden.

F02 57 raffinaderijHet eerste contract omvat de volledige revisie van de LPG-installatie, die van cruciaal belang is voor de invoer van propaan, die nodig is voor de asfaltproductie, die begin volgend jaar van start zou moeten gaan.

Met de naar schatting vijf maanden durende revisie, is een investering gemoeid van ongeveer 50 miljoen gulden. In totaal zou deze klus goed zijn voor zo’n 300.000 manuren, met een piek van ongeveer 400 arbeidskrachten die aan de revisie zullen werken.

,,Propaan, dezelfde brandstof die huishoudens in heel Curaçao gebruiken, zal een essentiële rol spelen in het productieproces. Het zal worden gebruikt om elektriciteit en stoom op te wekken en als primaire brandstof voor ovens bij de asfaltproductie, waardoor de uitstoot aanzienlijk wordt beperkt”, zo is in het persbericht te lezen.

Ook wordt gemeld dat GOMG inmiddels de energieproductiefaciliteiten in gebruik heeft genomen ‘om Aqualectra te ondersteunen en zo een betrouwbare energievoorziening voor de lokale gemeenschap te garanderen’.

Ook zijn er met twee lokale aannemerscontracten gesloten voor onder andere lopende reparaties aan de aanlegsteigers, die essentieel zijn voor de import van ruwe olie en de export van asfalt. Met deze twee contracten, die bijdragen aan de verbetering van de infrastructuur, is een totale investering van 7 miljoen gulden gemoeid.

Deze ‘strategische investeringen’ zijn volgens RdK, GOMG en CRU ‘een belangrijke stap om de exportgerelateerde economische activiteiten in het industriegebied Schottegat nieuw leven in te blazen’. ,,De herstart van de asfaltproductie zal naar verwachting niet alleen de lokale economie een impuls geven, maar ook de positie van Curaçao als belangrijke speler op de wereldwijde asfaltmarkt versterken”, zo eindigt het gezamenlijke communiqué.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.