Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Financiën spreekt van ‘de eerste stap die is gezet richting een wetswijziging om de pensioenen van ambtenaren en overige deelnemers van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) te indexeren’.

F09 APC newJavier Silvania (MFK) plaatste deze zinsnede bij een foto op zijn Facebook-pagina, waarop hij samen met APC-directeur Evelyn Kruithof-Bor is te zien. In het onlangs uitgebracht APC-jaarverslag over 2023 staat dat de toeslagverlening (indexatie) ‘voorwaardelijk is en wordt toegekend indien er sprake is van een algemene loonsverhoging én als de dekkingsgraad van het pensioenfonds dit toestaat’.

,,Het fonds heeft zowel primo 2023 als primo 2024 (ultimo 2023) geen indexatie toegekend en er was ook geen sprake van in te halen indexaties.” De overheid heeft in het jaar 2023 met terugwerkende kracht ingaande 2019 en voor 2020 een algemene loonindexatie doorgevoerd.

Het pensioenfonds kent sinds 2016 een voorwaardelijk toeslagenbeleid ten aanzien van de (oude) opgebouwde pensioenen van zijn deelnemers. Deze is afhankelijk van de algemene bezoldigingsverhoging bij de overheid en dus óók afhankelijk van de financiële positie van het fonds. In de financiële opzet van het pensioenfonds wordt ervan uitgegaan dat de indexaties gefinancierd worden uit de marge van de dekkingsgraad die boven de 105 procent ligt.

Het fonds heeft hierdoor, gebaseerd op de dekkingsgraadpositie per eind 2018 (minder dan 105 procent) en per eind 2019 (eveneens minder dan 105 procent) géén indexatie toegekend die gebaseerd zijn op deze percentages.

Deze krant berichtte eerder dat de pensioensector zich ‘zorgen maakt’ over de hoge inflatie en de dalende koopkracht als gevolg hiervan. ,,Dit leidde tot een allesoverheersende vraag voor indexering van pensioenen en pensioenaanspraken. Ook op Curaçao was deze ontwikkeling goed zichtbaar.”

In het kader hiervan heeft APC verschillende sessies georganiseerd voor haar stakeholders; waaronder werkgevers, actieven en gepensioneerden. Tijdens deze sessies werd door APC stilgestaan bij de financieringsstructuur van het fonds, het gevoerd beleid gebaseerd op het optimaal en prudent inzetten van haar beleidsinstrumenten, alsook het indexatievraagstuk.

Er worden volgens APC ‘intensieve gesprekken gevoerd’ met de stakeholders voor onder meer aanpassing van de indexatiebepaling in de Pensioenlandsverordening overheidsdienaren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.