Optrekken inkomensgrens medici gepaard met zorgoptimalisatie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aan de hand van het zogeheten Raci-model - Responsible, Accountable, Consulted & Informed - moeten stakeholders in de zorg ‘samen zorgdragen dat de verhoging van de LNT-norm (Landsverordening normering topinkomens) voor medisch specialisten gerealiseerd wordt langs de lijn van de vereisten’.

raci,,Laatstgenoemde is in het belang van eenieder om de zittende medische professionals langer te behouden en maakt het makkelijker om buitenlandse professionals aan te trekken”, leest het Antilliaans Dagblad in het ‘Beslisdocument: LNT-maximalisering - Plan van aanpak zorgoptimalisatie’, dat deze week door de ministerraad zou zijn besproken.
De vertegenwoordigers van de medische professionals in loondienst (LVMPiLC) werkzaam in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn in overleg met de regering-Pisas om vorm te geven aan de uitvoering van de omstreden LNT. De minister van Gezondheid, Javier Silvania (MFK), heeft recentelijk aangegeven dat het inkomen van de medische professionals ‘aantrekkelijk moet blijven, teneinde zowel medisch specialisten van Curaçaose afkomst als vanuit het buitenland aan te trekken en/of te behouden’.
De bewindsman wil echter een koppeling van kwaliteitsmaatregelen aan verhoging van het LNT-maximum. Hiervoor heeft hij een werkgroep ingesteld met een aantal specifieke doelstellingen. Naar aanleiding van de bevindingen van de werkgroep is vervolgens een verzoek ingediend bij de Raad van Ministers (RvM) ter verhoging van het LNT-maximum (386.000 gulden per jaar) naar 130 procent, wat neerkomt op jaarlijks 501.000 gulden.
De RvM heeft op zijn beurt besloten dat ‘de implementatie van maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de zorg een voorwaarde moet zijn voor de verhoging van het LNT-maximum’ en wil dat een reeks maatregelen in het beslisdocument wordt opgenomen.
Het gaat daarbij om het implementeren van kwaliteitsmaatregelen om de wachtlijsten te verlagen; verbeteren en/of versterken van de procedures en/of werkwijze van de medische staf; implementeren van productienormen van specialisten; invoering van een prestatiebeloningsysteem met prestatie-indicatoren en prestatiemeting.
Om een en ander te realiseren, is gegrepen naar de internationale definities van het Raci-model. ,,Wij hopen hiermee eenzelfde taal te spreken en zo uniformiteit te borgen.” De letters van het Raci-model staan voor rollen van de medewerkers.
‘Responsible’ (verantwoordelijk): degene die de taak uitvoert is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Vervolgens dient de taakuitvoerder verantwoording af te leggen bij de persoon die ‘accountable’ is.
‘Accountable’ (eindverantwoordelijk): deze persoon/entiteit draagt de uiteindelijke eindverantwoording voor de juiste voltooiing van een of meerdere projecttaken. Aan hem/haar wordt verantwoording afgelegd en hij/zij moet de taak goedkeuren (aftekenen). Er is slechts één persoon ‘accountable’.
‘Consulted’ (geraadpleegd): dit is de persoon aan wie vooraf advies gevraagd wordt. Het gaat hier om tweerichtingscommunicatie; naast advies helpt hij/zij ook mee in de uitvoering en geeft zo richting aan het resultaat.
Tot slot ‘Informed’ (geïnformeerd): deze persoon wordt tussentijds geïnformeerd over de beslissingen, over de voortgang, bereikte resultaten. Dit is eenrichtingscommunicatie.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.