Met nieuwe windmolens erbij en andere cruciale investeringen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het streven is dat het Aqualectra-stroomtarief ‘aan het einde van de route’ 20 procent omlaag kan.
Tegen 2025, met de volledige ingebruikname van de nieuwe installatie van windmolens te Koraal Tabak en andere cruciale veranderingen in de stroomproductie, ‘zal de gemeenschap direct een aanzienlijke daling van de tarieven voor water en elektriciteit kunnen zien’.

F04 Aqua 1Zo meldt het nutsbedrijf in verband met het nieuwe windmolenpark, wat aan de meeste burgers niet voorbij is gegaan gezien de vele publiciteit de laatste tijd. ,,Ons doel is een betrouwbare, betaalbare en duurzame Aqualectra”, aldus cfo Neysa Isenia. ,,Met toewijding zijn we begonnen stappen te ondernemen om onze stroomvoorziening te stabiliseren en ons elektriciteitsnet efficiënter te laten functioneren.”

Met Koraal Tabak erbij zal het mogelijk worden dat 50 procent van de energie die wordt geleverd ‘hernieuwbare energie’ zal zijn. ,,Met een gemiddeld elektrisch energieverbruik van meer dan 100 MW zal Curaçao een van de eerste landen ter wereld zijn met zo’n hoog ‘groene’ energiepenetratie, wat op zijn beurt de import van brandstoffen zal verminderen.”

Verder: ,,Naast de installatie van windmolens, moeten we aanzienlijke investeringen doen in ons transmissie- en distributienetwerk om deze molens te kunnen integreren.” Zo is het ook nodig om te investeren in industriële energieopslagcapaciteit in de vorm van batterijen die snel kunnen reageren op de wisselvalligheid van de wind.

,,Onze ambitie is om in 2027 een duurzame energiepenetratie van tenminste 70 procent van de jaarlijkse productiecapaciteit te behalen.” In 2023 was dit nog circa 30 procent, maar sinds 2012 heeft Aqualectra geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Ondanks deze investeringen hebben ontwikkelingen in de brandstofprijzen op de internationale markt geleid tot een stijging van tarieven in de afgelopen jaren.

,,Met het traject dat voor ons ligt, plant Aqualectra een afname van het gebruik van brandstof met 56 procent, op het moment dat het aandeel van hernieuwbare energie in onze productiemix op 70 procent zit. Dit kan resulteren in een zo goed als 20 procent daling van de tarieven.”

F04 Aqua 2Wat de consument betaalt, bestaat uit een ‘basistarief’ (lees: kosten Aqualectra) en ‘brandstof’-deel. Het eerste is wat het nutsbedrijf zelf in de hand heeft, maar de kosten voor brandstof niet. Momenteel bedraagt het basistarief 30 cent per kilowattuur (kWh) en 35 cent rekent de afnemer af voor brandstofkosten; bij elkaar ruim 65 cent per kWh. Dat is voor het goedkoopste huishoudelijk tarief, namelijk voor gebruik tot 250 kWh per maand; daarboven blijft het deel ‘brandstof’ gelijk maar stijgt het basistarief - afhankelijk van het verbruik - tot wel 45 cent per kWh.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.