Buurtbewoners weer rookoverlast door vuilverbranding

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Buurtbewoners van Dam Pretu en wijde omgeving overwegen een kort geding aan te spannen tegen de regering. ,,We zijn nog in overleg hierover. Het punt is dat terwijl de door Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) ingestelde werkgroep zich buigt over maatregelen, het illegaal dumpen van afval en de rookoverlast door verbranding hiervan, aanhouden”, verklaart Giselle Rosalia.

F05 Dam pretuRosalia heeft ruim een week geleden Silvania al ingelicht over de eventuele rechtsgang van de buurtbewoners. Ze deed deze mededeling tijdens een bijeenkomst van die werkgroep in het kantoor van het ministerie van Financiën in Pietermaai.

Silvania heeft Rosalia op zijn beurt gelijk gegeven en aangemoedigd een rechterlijk oordeel te vragen over het storten van afval en verbranding hiervan bij Dam Pretu. De minister vergaderde met de vertegenwoordiging van de buurtbewoners en andere stakeholders, waaronder ook een aantal diensten vallende onder het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Secretaris-generaal Sharlon Melfor en sectordirecteur Gabriël Murray van Landbouw, Milieu en Natuur (LMN) hebben deze vergadering ook bijgewoond.

Uit die bijeenkomst is gebleken dat er nog heel veel werk aan de winkel is. Juist in het weekeinde vóór deze vergadering kwamen de buurtbewoners verenigd in de Union di Habitantenan di Pariba, ook bijeen met andere inwoners van andere Curaçaose wijken. Deze samenkomst vond plaats in Buurtcentrum Montaña en was om alle problemen over het illegaal storten van afval en de milieuvervuiling in alle buurten te inventariseren.

,,Inmiddels is duidelijk dat de werkgroep geen oplossing op de korte termijn heeft voor ons probleem. De regering heeft echter een zorgplicht jegens de bevolking. In Dam Pretu en wijde omgeving lijden we onder de illegale dumping van afval en ondervinden we bijna dagelijks rookoverlast. Het is te gek voor woorden en ik denk dat de regering over dient te gaan tot het toepassen van de wet om ons te helpen. Ik kan me niet voorstellen dat er geen hinder- of andere milieuwet bestaat die het illegaal storten van vuil een halt kan toeroepen”, aldus Rosalia.

In de afgelopen twee weken moest het personeel van Brandweer Curaçao zeker drie keer uitrukken om oplaaiende branden bij Dam Pretu te blussen. ,,Er is sprake van ondergrondse branden en deze blijven smeulen totdat er weer zuurstof bij komt en de vlammen weer oplaaien. Dan komen de brandbestrijders deze blussen, maar het blijft ondergronds smeulen. Dagelijks ruiken we brand, maar we zien geen rook. De ene dag ruikt het naar brandend hout en een andere keer naar rubber en dan weer naar iets raars. We weten echt niet wat voor chemische stoffen we inademen”, argumenteert Rosalia, die benadrukt dat de buurtenorganisatie nog geen verzoekschrift voor een kort geding heeft ingediend bij de rechtbank.

Ook tijdens de bijeenkomst van de buurtenorganisatie in Buurtcentrum Montaña is gewezen op burgerwetten. Toen klonk strijdlustig dat deze er zijn ter bescherming van de bevolking. ,,Deze zijn er voor de bescherming van elke burger, en het is aan ons om deze wetten ook te gebruiken om tot een oplossing te komen. De regering moet de verantwoordelijkheid nemen voor de algemene gezondheid en het behoud van ons milieu.”

De bijeenkomst in Buurtcentrum Montaña werd bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende buurten. De Union di Habitantenan di Pariba heeft aangegeven dat de volgende wijken vertegenwoordigd waren: Sta Catharina, Kwartje, Janboos, Juan Luis, Sint Joris, Koraal Partier, Oude Water, Choloma, Hoendenberg, Jongbloed, Katoentuin, Soledat nabij Janboos, Cas Grandi, Herst, Rooi Santu, Boka Samí, Wacawa en Tera Kòrá.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.