Onderzoek OM naar vervalsingen tijdens CPR/RdK-traject

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Iguana’, zo heet het strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden tijdens het selectieproces twee jaar geleden van een ‘preferred bidder’ voor de overname van de exploitatie van de Curaçaose Isla-raffinaderij, met name toen CPR daarvoor werd aangewezen.

IguanaHet onderzoek wordt desgevraagd bevestigd door de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM), die aangeeft dat het onder de verantwoordelijkheid valt van het zogeheten ‘Centraal Team’, dat voorheen het TBO (Team Bestrijding Ondermijning) werd genoemd, waar de procureur-generaal (PG) over gaat.
,,Het onderzoek loopt nog, maar is in een vergevorderd stadium”, aldus de woordvoerder. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de aangiftes van zowel de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) als, daarna, van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), de eigenaar/verhuurder van het Isla-terrein bij het Schottegat alsmede van de oilterminal bij Bullenbaai (foto).
Het was deze krant die op 29 december 2022 onthulde dat ten aanzien van CPR (Caribbean Petroleum Refinery) sprake was geweest van vervalsingen op grote schaal van met name de financiële documenten. Op deze manier was geprobeerd in het traject met RdK aan te tonen dat er voldoende ‘funds’ voorhanden waren, om zo de nieuwe operator van Isla en Bullenbaai te worden.
Daarop volgde een Statendebat, waarin premier Gilmar Pisas (MFK) nog aangaf dat vanuit de CPR-groep was gedreigd met een grote claim en dat er door Amerikaanse detectives gespeurd zou worden naar het lek. Echter, uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waren de vervalsingen onomstotelijk komen vast te staan.
RdK stelt in antwoord van vragen van deze krant dat het OM-onderzoek gaat over ‘vervalste documenten van potentiële financier(s) van CPR’ en benadrukt ‘dat er géén onderzoek naar fraude bij Refineria Isla plaatsvindt’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.