Leasecontract voor 30-jarige exploitatie raffinaderij en olieterminal

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De dag voor Dia di Bandera wordt op maandag 1 juli in het Fort Nassau Restaurant - met uitzicht op de binnenstad, maar ook op de Isla-raffinaderij - de leaseovereenkomst getekend met Oryx Midstream.

F01Oryx DUSHI 1Veel details zijn nog niet bekend(gemaakt), maar de uitnodiging aan de media spreekt van een ‘signing ceremony’ tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx Midstream Private Ltd. Gesproken wordt van een ‘significante mijlpaal die een cruciaal punt markeert voor de toekomst van de Curaçaose petroleuminstallaties’ in Emmastad (de raffinaderij) en Bullenbaai (de olieterminal).

In een interne memo, waarover deze krant beschikt, wordt melding gemaakt van een ‘historische overeenkomst voor het beheer en de exploitatie’ van raffinaderij en terminal. ,,Deze overeenkomst heeft een duur van 30 jaar”, zo staat er.

Het was 22 oktober 2023 toen RdK aankondigde een Memorandum of Understanding (MoU) te hebben getekend met Oryx Petroleum Limited in verband met de selectie als een geschikte management- en operatiepartner voor de raffinaderij en Bullenbaai. Deze MoU beschrijft het kader voor RdK om haar due diligence verder uit te voeren, terwijl het Oryx Petroleum de mogelijkheid biedt om technische inspecties en ook due diligence uit te voeren, inclusief toegang tot de dataroom van RdK.

Oryx Petroleum Group werd op dat moment door RdK omschreven als ‘een privébedrijf, opgericht in Hong Kong, met geplande investeringen in Latijns-Amerika en de regio’. ,,Het bedrijf beschikt over uitgebreide ervaring in energieacquisities in de olie- en gassectoren (upstream, midstream en downstream), evenals in hernieuwbare energie. Bovendien is Oryx Petroleum een strategische deelnemer in alle belangrijke ruwe oliemarkten”, aldus RdK, waarvan Patrick Newton de directeur is.

Het Antilliaans Dagblad kwam bij de eerste publicatie met de vermelding van de website www.oryxpetrol.com. Daarop staat feitelijk alleen wat algemene, niet veel zeggende, informatie. Enig onderzoek en navraag leert dat Ghanim Saad Al Saad Al-Kuwari de persoon achter Oryx is.

Begin november kwam de gezaghebbende Amerikaanse krant Wall Street Journal (WSJ) met een publicatie onder de kop ‘Qatar Pursues Oil Deal After Brokering End to Venezuela Sanctions’ (Qatar streeft naar oliedeal nadat er een einde is gemaakt aan de sancties tegen Venezuela):
,,Meer dan een jaar lang organiseerde Qatar in stilte gesprekken tussen hoge Amerikaanse en Venezolaanse functionarissen die vorige maand tot een doorbraak leidden, toen Washington de sancties tegen de verlamde energie-industrie van Venezuela ophief”, meldde het artikel, dat verder stelt dat de kleine Arabische staat, die zich internationaal steeds meer opwerpt als ‘bemiddelaar’, en een conglomeraat uit Qatar dit nu te gelde willen maken.

,,Dagen nadat de deal van 17 oktober om de sancties op te heffen was bereikt, ondertekende een particuliere oliemaatschappij, die eigendom was van de Qatarese magnaat Ghanim Bin Saad, een voorlopige overeenkomst (de MOU, red.) om een olieraffinaderij en terminal op het Nederlands-Caribische eiland Curaçao, slechts 40 mijl van de Venezolaanse kust, opnieuw op te starten.”

De sancties werden opgeheven om Caracas aan te moedigen de democratie te herstellen en daarbij de olieaanvoer te stimuleren en de Venezolaanse migratie naar Amerika te beteugelen, aldus de WSJ-publicatie destijds.

Met ingang van 17 april dit jaar heeft het Office of Foreign Assets Control (Ofac) van het Amerikaanse ministerie van Financiën de touwtjes weer strakker aangetrokken; de Verenigde Staten zullen het sanctiebeleid ten aanzien van Venezuela blijven evalueren in het licht van acties ondernomen door president Nicolás Maduro, terwijl het buurland van de ABC-eilanden zich voorbereidt op de verkiezingen van 28 juli.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.