Voorstel gelanceerd voor beëdiging in Staten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Frenciss Lourens (MFK) is gisteren beëdigd als Statenlid. Hij bezet de opengevallen plaats in de Staten die is ontstaan vanwege het overlijden van Statenlid Amerigo Thodé namens de MFK.

statenlidIn de Staten zijn eerst de geloofsbrieven goedgekeurd door een commissie bestaande uit Eduard Braam (MFK), Sheldry Osepa (PNP) en Ana-Maria Pauletta (PAR). Daarna volgde een discussie na een voorstel van Osepa om in de toekomst Statenleden in de Staten te beëdigen in plaats van in het paleis van de gouverneur. Volgens Osepa gebeurt dit al zo op Aruba. Hij kreeg bijval van Rennox Calmes (TpK) die voorstelde hierover te stemmen in de Staten zodat Lourens al direct in de Staten ingezworen zou kunnen worden. Dan zou de gouverneur naar het Statengebouw moeten komen. Gilbert ‘Gibi’ Doran (MFK) stelde voor dit punt voor de eerstvolgende kandidaat te regelen. Braam voegde eraan toe dat ook ministers in de Staten beëdigd zouden moeten worden. Uiteindelijk is over het voorstel gestemd na de beëdiging van Lourens ten overstaan van de waarnemend gouverneur van Curaçao, Michèle Russel-Capriles, in het paleis van de gouverneur.
Het plan kan steunen op een meerderheid in de Staten en zal nader uitgewerkt worden, rekening houdend met de Staatsregeling en het Reglement van Orde van de Staten.
Giselle Mc William (MAN) vond het nodig ook nog het goede democratische proces voor de benoeming van Lourens’ benoeming toe te juichen, vooral omdat in het verleden door de MFK de benoeming van nieuwe Statenleden geboycot werd. Ook zij kreeg hier positieve bijval, ‘opdat dit nooit meer gebeurt’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.