Top oneens met verwijt dat regering verkeerd is geadviseerd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Patrick Newton i Herbert Mensche a mal konsehá gobièrnu’, kopte eerder deze maand een Papiamentstalige ochtendkrant: Newton en Mensche hebben de regering verkeerd geadviseerd.

RdKOmdat het een ernstig verwijt is richting interim-directeur Newton van Refineria di Kòrsou (RdK) en voorzitter Mensche van het zogeheten headhuntingteam van RdK, werd de directie van deze overheids-nv door het Antilliaans Dagblad om commentaar gevraagd.
In de bewuste publicatie wordt gesteld dat beide topfunctionarissen van RdK de regering-Pisas (MFK/PNP) op het verkeerde been zouden hebben gezet bij de keuze in 2022 voor CPR als strategische partner in verband met voortzetting van de exploitatie van de petroleumindustrie op Curaçao en dat dit ook tot gevolg heeft gehad dat er op clandestiene wijze fuel oil in de opslagtanks van Bullenbaai belandde. De kwestie kreeg internationale publiciteit en heeft gezorgd voor een slecht imago van Curaçao.
Geconcludeerd moet worden, aldus de krant Vigilante, dat de CPR-groep (Caribbean Petroleum Refinery) ‘een farce was’ - een stelling die overigens maatschappijbreed wordt gedragen. Daarbij wordt in het artikel gesteld dat er foto’s zijn van persoonlijke ontmoetingen van Newton met afgevaardigden van deze groep. Sterker nog, zelfs toen er al concrete verdenkingen waren, ging Newton nog met leden van deze groep uit eten.

Voortdurend ontmoetingen
De schriftelijke reactie vanuit RdK begint als volgt: ,,Om te beginnen heeft de directeur van RdK, de heer Newton, voortdurend ontmoetingen met huidige en potentiële zakelijke relaties van RdK, zowel op kantoor als op andere locaties, waaronder tijdens lunches en diners.”
Verder stelt een functionaris van Refineria di Kòrsou dat moet worden opgemerkt ‘dat de betreffende ontmoeting, waar de krant naar verwijst, werd geïnitieerd door de heer Giusti’ (gedoeld wordt op Luis Giusti López, de aanvankelijke trekker van de CPR-groep). ,,Het diner vond plaats vóórdat er sprake was van enige betrokkenheid van CPR, onder leiding van de heer Giusti, in het proces van het selecteren van een exploitant voor de olie-installaties op Curaçao.” Later verdween Giusti meer naar de achtergrond en speelde Raul Socorro meer de eerste vioool.
Ten derde, zo vervolgt RdK op vragen van de redactie, ‘werd het proces, om de meest geschikte partij te selecteren voor verdere onderhandelingen, uitgevoerd door een headhuntingteam’ (waar Mensche sturing aan gaf/geeft). ,,En dit proces was transparant en voorzien van de nodige controles en evenwichten, inclusief due diligence. Dit zorgde ervoor dat de beste partij werd geselecteerd en voorgedragen aan de aandeelhouder van RdK”, doelend op de keuze voor CPR op dat moment, de groep die aan premier Gilmar Pisas (MFK) werd aanbevolen.
,,Op de vierde plaats is het belangrijk op te merken dat de heer Newton aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) toen duidelijk werd dat er vervalste documenten werden ingediend in het proces”, doelend op de vervalsingen, waar het Antilliaans Dagblad vlak voor de jaarwisseling 2022/2023 melding van maakte; de aangifte volgde pas een tijd later.
Al met al is de RdK-top van oordeel dat de verwijten ‘onvoldoende onderbouwd’ zijn en de ‘conclusie onjuist’ is.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.