Door Luka Balendonck
Willemstad - Het bezoek van prinses Beatrix begon gisteren bij Landhuis Savonet in het Christoffelpark. Maandag landde de prinses op het eiland nadat ze er in 2021 voor het laatst was.

beaVandaag staat er nog een bezoek aan een buurttuin en een rondleiding door de natuur op de planning. Ze sluit de dag af met een diner bij gouverneur Lucille George-Wout. Morgen reist ze door naar Aruba.
Bij aankomst bij Landhuis Savonet werd de prinses verwelkomd door Odette Doest, voorzitter van Carmabi en dierenarts, Paul Stokkermans, voormalig directeur van Carmabi, en Manfred van Veghel, directeur van Carmabi. Zij begeleidden de prinses naar een les voor basisschoolleerlingen van groep 1, 2 en 3 over de natuur. Dit werd op een speelse manier gedaan door middel van een verhaal met toneelspel van Carmabi over schildpadden. Ook zangeres Tania Kross was aanwezig. Samen met vriendin Doest, 17 andere dames uit haar vroegere meisjeskoor en de basisschoolleerlingen traden zij op voor de prinses.
Na de muzikale opvoering ging het programma over op een rondleiding in het landhuis waarbij prinses Beatrix het museum bezocht. In het voormalig plantagehuis van de Savonet Plantage wordt met foto’s en historische voorwerpen een beeld geschetst van het leven van de vroegere bewoners van het gebied. Op het achterterras van het landhuis was een tentoonstelling van 15 foto’s te bezichtigen over de gerenoveerde ruïnes achter het landhuis die ook onderdeel uitmaken van de openluchtmuseumroute. Naomi Cijntje, auteur van het verhaal van de openluchtmuseumroute, en zelf nakomeling van de slaafgemaakte voorouders die op Savonet hebben gewoond, gaf de prinses een uitgebreide uitleg over de putten van Tugera, de overloop (sakadó) van de dam en het grote waterreservoir.
Daarna kreeg de prinses het dierenverblijf en de tuinen te zien, waarbij bioloog Erik Houtenpen en Doest uitleg gaven. Na een ontmoeting met warawara-roofvogel Goofy vertrok prinses Beatrix richting Boka Pistol in Shete Boka om meer te weten te komen over de vorming van de kliffen en de baai. Hoofdranger Briand Victorina vertelde hierover. Ook bezichtigde de prinses de wachttoren die enkele weken geleden is gebouwd door de genie van het leger als een donatie aan Carmabi.
Het bezoek van prinses Beatrix staat in het teken van het werk van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met betrekking tot natuurbescherming en sociaal-maatschappelijke initiatieven die op het eiland worden gehouden. De prinses is beschermvrouwe van DCNA. Ze zal haar trip vrijdag ook afsluiten met een bezoek aan het DCNA-congres op Aruba. Het congres richt zich op het vinden van natuurvriendelijke oplossingen voor het herstel van de ecosystemen op de Nederlandse Caribische eilanden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.