Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nota van wijziging op de begroting 2024 komt pas aan de orde bij de openbare Statenvergaderingen over deze begroting. Dat heeft Statenvoorzitter, Charetti America-Francisca (MFK) gisteren tijdens de centrale commissievergadering over de begroting 2024 aangekondigd.

F02 Reële begroting 2024 OVERLEES 1Zij geeft antwoord op Statenlid Ana-Maria Pauletta (PAR) die vraagt of het parlement een nota van wijziging van de minister van Financiën heeft ontvangen. De voorzitter antwoordt ontkennend, maar geeft aan dat de nota van wijziging naar verwachting klaar is voor de openbare vergadering over de begroting 2024. Dit leidde tot bijval van Michelangelo Martines (KEM), die het belang van de nota van wijziging benadrukt en wat ook door het College financieel toezicht (Cft) wordt gevraagd.

Rennox Calmes (TPK) uit zijn bezorgdheid over de houding van ministers om willekeurig wijzigingen in de begroting voor te stellen en alles later in de ‘suppletoire’ begroting aan te passen. Hij benadrukt dat deze aanpak niet bijdraagt aan effectief bestuur. Giselle Mc William (MAN) wijst ook op het belang van een realistische begroting en vraagt naar een brief van 9 augustus waarin wijzigingen van de minister van Financiën werden aangekondigd.

De komende dagen passeren enkele begrotingsonderdelen de revue. Gisteren was het de beurt aan de Staatsorganen, Algemene Zaken, Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Dit laatste ministerie is overigens uitgesteld naar vanmiddag, nadat in de ochtend gedebatteerd wordt over Financiën en Economische Ontwikkeling (MEO).

Voorafgaand aan de officiële behandeling van de begroting kregen parlementariërs de kans om vraagpunten in te brengen. Giselle Mc William (MAN) stelde een vraagpunt over de kwijtschelding van 4 miljard gulden aan belastingen, waar ze nog steeds geen antwoord op heeft gekregen. Premier Pisas, die in het buitenland verblijft voor medische redenen, zou verder uitleg moeten geven over het CPR-debacle dat tijdens zijn mandaat bij Refineria di Kòrsou (RdK) heeft plaatsgevonden. Mc William vraagt aan voorzitter America-Francisca wanneer deze ministers naar het parlement komen voor uitleg. Na de vraagpunten opent America-Francisca uiteindelijk de eerste ronde van de behandeling van de begroting. Amerigo Thodé (MFK) merkt op dat de regering de adviesorganen zoals de Sociaal Economische Raad en de Raad van Advies blijft ondersteunen, ondanks de vele financiële uitdagingen. Hij wijst erop dat MFK een wet heeft ingediend over de Algemene Rekenkamer, waardoor deze instantie de bevoegdheid heeft om onderzoek te doen bij alle overheidsorganen. Ook de Ombudsman krijgt steun van de regering. Sheldry Osepa (PNP) benadrukt het belang van de efficiëntie van overheidsorganen en vraagt of de bevolking waar voor haar geld krijgt. Hij wijst op de kosten voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en pleit voor een algemene tolkenvergoeding voor iedereen. Hij vraagt ook aandacht voor de Raad voor de Rechtshandhaving en hun rapporten. Zita Jesus-Leito (PAR) heeft vragen over verschillen in de beloning van personeel bij de Ombudsman en vraagt om verduidelijking over de indexering van personeel bij de Staatsorganen. Ze stelt ook vragen over de begroting van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en de kosten met betrekking tot hun huisvesting.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.